Sveti Kristofor i Nevis

Izvor: Wikipedija
Sveti Kristofor i Nevis
Federation of Saint Kitts and Nevis
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo
Country Above Self
Unity in Trinity
Himna
O Land of Beauty!
Položaj Svetog Kristofora i Nevisa
Glavni grad Basseterre
Službeni jezik engleski
Državni vrh
 - Kralj Karlo III.
generalni guverner Tapley Seaton
 - Predsjednik Vlade Terrance Drew
Neovisnost Od Ujedinjenog Kraljevstva
19. rujna 1983.
Površina 186. po veličini
 - ukupno 261 km2
 - % vode (zanemarivo) %
Stanovništvo 186. po veličini
 - ukupno (2000.) 38.819
 - gustoća 149/km2
Valuta istočnokaripski dolar
(100 centa)
Pozivni broj 1-869
Vremenska zona UTC -4
Internetski nastavak .kn

Sveti Kristofor i Nevis je otočna država u Karipskom moru. Pripada skupini Malih Antila. Nalazi se zapadno od Antigve i Barbude i jugoistočno od Nizozemskih Antila.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Država se sastoji od dva glavna otoka- Svetog Kristofora i Nevisa. Najviši vrh (1156 m) je Mount Liamuiga.

Otoci su vulkanskog podrijetla, centralni dijelovi su prekriveni tropskim kišnim šumama koje su uglavnom nenaseljene. Većina populacije obaju otoka živi uz obalu. Na otocima ima nekoliko rijeka koje osiguravaju pitku vodu za stanovnike, a Sveti Kristofor ima i jedno manje jezero.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prije dolaska Europljana ovo područje bilo je naseljeno indijanskim plemenima Kariba. Kristofor Kolumbo se na svom drugom putovanju 1493. iskrcao na veći otok i nazvao ga, prema svetcu zaštitniku, Sveti Kristofor. Manji otok nazvao je Nevis (španj. nieves = snijeg).

Kolonizacija je počela oko 1623. kada na Sv. Kristofor dolaze Francuzi i Britanci. Kao prva engleska kolonija u ovom području, otok postaje polazište za daljnju kolonizaciju karipskog područja. Tijekom 17. i 18. stoljeća otoci nekoliko puta prelaze iz francuske uprave pod britansku i obratno. Konačno ostaju u britanskom posjedu nakon 1783. Dobivaju vlastitu upravu 1967. a punu samostalnost 19. rujna 1983.

Ekonomija[uredi | uredi kôd]

U kolonijalnom razdoblju na Svetom Kristoforu i Nevisu proizvodio se gotovo isključivo šećer. Nakon što se ova proizvodnja suočila s teškoćama, vlada pokreće programe razvija drugih poljoprivrednih kultura i sektora ekonomije.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Prema procjenama iz 2018., na otocima živi 52.441 stanovnika. Većina stanovništva je crnačkog podrijetla, uz nešto britanskih i portugalskih doseljenika. Po vjerskoj pripadnosti zastupljeni su anglikanci, drugi protestanti i katolici.

Jezici[uredi | uredi kôd]

Sveti Kristofor i Nevis je zemlja s dva jezika: engleski (nacionalni) i antigvanski i barbudski, ovdje nazivan svetokristoforski i neviski.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Sveti Kristofor i Nevis koji govori o državi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.