Proštenje

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Kirvaj)

Proštenje je misno slavlje vezano za crkvu i crkvene blagdane, može se definirati kao okupljanje puka uz crkvenu proslavu ili procesiju.

U selima je i danas ostao jedan od najvažnijih događaja u godini.

Okupljeni vjernici zadržavaju se nakon mise ispred crkve u razgovoru i zabavi.

U Slavoniji za proštenje se koristi naziv kirvaj ili kirbaj (istočni dio, te pogotovo u Posavini), a dolazi od njemačke riječi die Kirchweih - kirvaj (Kirche - crkva, Weihe - posveta), religiozna proslava koja se slavi povodom dana posvete crkve (crkvenog goda) u mjestu. Najčešći kirvaji su za Petrovo, Ivanje, Antunovo, Rokovo, Gospu, Josipovo, Đurđevo, Markovo i dr.

Tog dana uz crkvu okupljaju se licitari, prodavači dječjih igračaka (nekad drvenih, a sada od plastike), ringišpili i razni drugi prodavači.

Također se organiziraju nastupi folklornih i kulturno-umjetničkih udruga sa starim nošnjama toga kraja, športski događaji, glazbeni koncerti i slično. Običaji nalažu da se na taj dan pozove rodbina i prijatelji iz okolnih mjesta na svečani ručak s raznim delicijama i kolačima.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Proštenje


P religion world.svg Nedovršeni članak Proštenje koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.