Kleptomanija

Izvor: Wikipedija
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM F63.2 Uredi na Wikipodatcima

Kleptomanija (grč. ϰλέπτεıν: krasti + -manija) je poremećaj kontrole nagona. Kleptomani su nesposobni suzdržati se od poriva za krađom.[1] Prilikom krađe raste osjećaj napetosti, a nakon obavljenog djela bez posljedica dolazi do osjećaja zadovoljstva. Sam čin povezan je sa seksualnim uzbuđenjem, a kleptomani su ovisnici o adrenalinu.[2]

Uzroci[uredi | uredi kôd]

Poremećaj obično počinje tijekom puberteta i traje do kasne adolescencije, a u nekim slučajevima i cijeli život. Češća je u žena nego u muškaraca.[3] Uzroci poremećaja obično su neodgovarajući obiteljski odnosi, nisko samopoštovanje i seksualno nezadovoljstvo. Psiholozi smatraju da je kleptomanija dio opsesivno-kompulzivnog poremećaja (40-60% slučajeva), poremećaja raspoloženja ili vrsta ovisnosti. Povezana je s paranoidnim i shizoidnim ponašanjem ili graničnim poremećajem ličnosti. Može se javiti kod ozljeda mozga ili trovanja ugljikovim monoksidom. Dijagnoza poremećaja po američkoj je klasifikaciji šifri (ICD-10) F63.2.

Poriv se javlja naglo i nakon krađe praćen je proturječnim osjećajima zadovoljstva i krivice te želje da se ukradeno vrati. Kleptomanija se razlikuje od krađe zato što osoba koja krade ne radi to iz koristoljublja i što je riječ o robi male novčane vrijednosti koja kleptomanu često ne treba.[4] Za razliku od profesionalnih kradljivaca, kleptomani uvijek djeluju samostalno, bez predumišljaja u samoposlugama, salonima i sl.[5] Od ukupnog broja kradljivaca samo su 5% kleptomani.

Liječenje[uredi | uredi kôd]

Liječenje se provodi psihoterapijom za kontrolu nagona. Provodi se kognitivno-bihevioralna terapija u smislu učenja novih modela ponašanja. Od lijekova se primjenjuju stabilizatori raspoloženja, inhibitori serotonina i antagonisti opioida. Specifičan je lijek za kleptomaniju naltrexon. U slučajevima depresije prepisuju se antidepresivi. Vrlo je važna obiteljska terapija, a u novije se vrijeme organiziraju i grupne terapije po uzoru na anonimne alkoholičare.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. kleptomanija, Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Pristupljeno 27. kolovoza 2021.
  2. Medikus. Kleptomanija ili krađa?. Medikus - Medicinski magazin. Pristupljeno 26. kolovoza 2021.
  3. Kleptomanija - kleptoman, simptomi, kleptomanija kod odraslih. Stetoskop.info (srpski). Pristupljeno 26. kolovoza 2021.
  4. Kleptomanija - što je to bolest, simptomi i liječenje kleptomanije - Mjesečarenje August. www.completecarecounseling.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. rujna 2021. Pristupljeno 26. kolovoza 2021.
  5. kleptomanija - Psihoterapija August. www.completecarecounseling.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. rujna 2021. Pristupljeno 26. kolovoza 2021.
Nedovršeni članak Kleptomanija koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.