Komin (Ploče)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Komin
Komin na karti Hrvatska
Komin
Komin
Komin na zemljovidu Hrvatske
Županija Dubrovačko-neretvanska
Općina/Grad Ploče
Najbliži (veći) grad Ploče
Zemljopisne koordinate 43°02′20″N 17°32′17″E / 43.039°N 17.538°E / 43.039; 17.538Koordinate: 43°02′20″N 17°32′17″E / 43.039°N 17.538°E / 43.039; 17.538
Stanovništvo (2001.)
 - Ukupno 1.303
Pošta 20344
Pozivni broj 020
Autooznaka DU
Komin na karti Dubrovačko-neretvanska županija
Komin
Komin
Komin-neretva.jpg
Komin na desnoj obali Neretve

Komin je mjesto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koje pripada gradu Ploče. Naziv mjesta Komin znači dimnjak, ognjišće, vrućina.

Zemljopisni položaj[uredi VE | uredi]

Komin je mjesto smješteno uz desnu obalu Neretve, pripada općini Ploče. Udaljeno je 10 kilometara od Ploča, 12 kilometara od Metkovića, 3 kilometara od Opuzena i 15 kilometara od granice s Bosnom i Hercegovinom. Iznad Komina nalazi se brdo Orlovac. Komin je dug dva kilometra i proteže se usporedno s tokom rijeke Neretve. Kroz Komin prolazi cesta koju je dao sagraditi Napoleon i željeznička pruga koja je sagrađena poslije Drugog svjetskog rata.

Demografski podaci[uredi VE | uredi]

Prema podacima iz 2001. godine Komin je imao 1.303 stanovnika[1].

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[2]

Povijest[uredi VE | uredi]

Prvobitno mjesto Komin nalazilo se na brdima Kozjak i Galičak na samom ušću Neretve u more, ali prije otprilike 400 godina radi epidemije malarije, Kominjani su preselili 6 kilometara uzvodno, gdje su osnovali novi Komin i tamo ostali do danas. U spomen na nekadašnje naselje Komin, danas postoji Kominsko ušće. U prošlosti su Kominjanima kao glavno prijevozno sredstvo služile trupe i lađe, a oni su bili poznati gusari i borili se s Mlečanima.

Kultura[uredi VE | uredi]

Ponad Komina 1925. godine sagrađena je crkva svetog Ante Padovanskog, koju stanovnici nazivaju Bila golubica. Svake godine 13. lipnja održava se slava u čast naslovnika crkve, svetog Ante Padovanskog. Zaštitnica mjesta je Sveta Barbara (4. prosinca), koja je uslišala molitve Kominjana za poštedu od pošasti kuge.

Osim ovih institucija u Kominu djeluju i mnoge udruge, pa tako u ovom mjestu postoji limena glazba, mažoretkinje (osnovane 2000. godine), nogometni klub Gusar Komin koji igra u 1. županijskoj ligi, te tri udruge lađara Gusari, Komin i Ništa naglo koje sudjeluju u Maratonu lađa. Od udruga građana još su tu Preporod i KUD Danica hrvatska. Na ušću Neretve nalazi se zaštićeni rezervat prirode Parile, stanište zaštićenih životinjskih vrsta.

Obrazovanje[uredi VE | uredi]

Komin ima Osnovnu školu "Ivo Dugandžić -Mišić", vrtić i malu školu.

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Najrazvijeniji je primarni sektor djelatnosti, većina stanovništva bavi se poljoprivredom (voćarstvo) i ribarstvom. Najpoznatiji plodovi iz doline Neretve su mandarine. Uzgajaju se i breskve, nektarine, šljive, lubenice, mogranj, smokve, grožđe, jabuke; ukratko uspijevaju sve kulture osim banana. Plodno tlo je dobiveno melioriacijom koja je počela 60-tih godina prošlog stoljeća, a trajala je 20-tak godina. Tada je isušeno, među ostalim, i jezero Modrič na ušću Neretve. Poznat je i sustav navodnjavanja kanalima, jendecima. Specifična za taj kraj je jegulja, među ostalima su lubini tj. brancini, bilizme ili lice, cipoli i mnoge druge, a love se i ptice – liske.

Šport[uredi VE | uredi]

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Komin je poznat diljem svijeta kao nositelj Guinnessovog rekorda po broju štrumpfova okupljenih na jednom mjestu (Karneval '08). Okupljenih 533 Kominjana, preobučenih u legendarna mala plava stvorenja je u drugom pokušaju uspjelo oboriti rekord kojeg je do tada držalo jedna škola u Engleskoj.[3] vinogradarska 2 mokošica ivica nateže dunda redovito


Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]