Neretva

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Koordinate: 43°1′22″N 17°27′3″E / 43.02278°N 17.45083°E / 43.02278; 17.45083

Neretva
Neretva komin.jpg
Neretva kod mjesta Komin
Duljina 225 km
Nadm. visina izvora 1.095 m
Prosječni istjek 378 m3/s
Površina porječja 5.581 km2
Izvor Zelengora, Bosna i Hercegovina
Ušće Jadransko more
Pritoci Repešnica, Rakitnica, Ljuta, Lađanica, Župski Krupac, Bukovica, Bijela, Krupac, Trešanica, Idbarčica (Baščica), Kraljuščica, Neretvica, Ugrovača, Buna, Radobolja, Trebižat, Bregava, Norin, Rama
Države Bosna i Hercegovina, Hrvatska
Gradovi Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Metković, Opuzen
Slijev jadranski
Ulijeva se u Jadransko more
Plovna od − do od Metkovića do ušća kod Ploča

Neretva je rijeka dužine 225 kilometara u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Opis[uredi VE | uredi]

Rijeka Neretva je najdulja i najveća rijeka u istočnom jadranskom slivu. Izvire na nadmorskoj visini od 1.095 metara ispod planina Zelengore i Lebršnik u BiH i kroz tu zemlju protječe u dužini od 203 km, a posljednjih 22 km teče kroz Hrvatsku.

Neretva od izvora prema ušću prvotno teče od jugoistoka prema sjeverozapadu, tvoreći tako i sjevernu stranicu Hercegovine. Nedaleko od Konjica i Ramskog kraja skreće prema jugu, i teče u smjeru od sjevera prema jugu.

Njene pritoke u gornjem toku su Repešnica, Rakitnica i Ljuta sa desne, te Lađanica, Župski Krupac, Bukovica i Bijela s lijeve strane, kao i Krupac, Trešanica, Idbarčica (Baščica), Kraljuščica i Neretvica.

U svom gornjem toku, sve do Čapljine, Neretva je kanjonska rijeka, a zapadno od Konjica ulijeva se u akumulacijsko jezero Jablanica. Od morske obale do Metkovića (20km) Neretva je plovna, od Opuzena se dijeli na dvanaest rukavaca koji čine njezinu deltu, a u Jadransko more utječe u blizini Rogotina i Ploča.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

delta Neretve
  • Svake godine, druge subote u kolovozu na Neretvi se vozi poznati turističko-sportski spektakl, Maraton lađa na Neretvi.
  • Prodor mora u Neretvu je toliko jak da se u Metkoviću prilikom ribolova u površinskom dijelu rijeke lovi riječna, a pri dnu morska riba.


Vrela[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Neretva