Neretva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Koordinate: 43°1′22″N 17°27′3″E / 43.02278°N 17.45083°E / 43.02278; 17.45083

Neretva
Neretva komin.jpg
Neretva kod mjesta Komin
Duljina 225 km
Nadm. visina izvora 1.095 m
Prosječni istjek 378 m3/s
Površina porječja 5.581 km2
Izvor Zelengora, Bosna i Hercegovina
Ušće Jadransko more
Pritoci Repešnica, Rakitnica, Ljuta, Lađanica, Župski Krupac, Bukovica, Bijela, Krupac, Trešanica, Idbarčica (Baščica), Kraljuščica, Neretvica, Lištica, Buna, Radobolja, Trebižat, Bregava, Norin, Rama, Vrhovinska rijeka
Države Bosna i Hercegovina, Hrvatska
Gradovi Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Metković, Opuzen
Slijev jadranski
Ulijeva se u Jadransko more
Plovna od − do od Metkovića do ušća kod Ploča

Neretva je rijeka u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Opis[uredi VE | uredi]

Izvire na nadmorskoj visini od 1.095 metara ispod planina Zelengore i Lebršnik u BiH i kroz tu zemlju protječe u dužini od 205 km, a posljednjih 20 km teče kroz Hrvatsku. Od ukupne površine porječja (5.581 km2) u Hrvatskoj je 430 km2.[1]

Neretva od izvora prema ušću prvotno teče od jugoistoka prema sjeverozapadu, tvoreći tako i sjevernu granicu Hercegovine. Nedaleko od Konjica i Ramskog kraja skreće prema jugu, i teče u smjeru od sjevera prema jugu.

Njene pritoke u gornjem toku su Repešnica, Rakitnica i Ljuta sa desne, te Lađanica, Župski Krupac, Bukovica i Bijela s lijeve strane, kao i Krupac, Trešanica, Idbarčica (Baščica), Kraljuščica i Neretvica. U donjem toku to su Bregava i Trebižat.

U gornjem toku, sve do Čapljine, Neretva je kanjonska rijeka, a zapadno od Konjica ulijeva se u akumulacijsko jezero Jablanica. Pored Gabele se širi u deltu površine 196 km2 (koja je pod zaštitom UNESCO-a od 1992.), a od Opuzena se dijeli na dvanaest rukavaca (od kojih su 3 protočna). Plovna je od morske obale do Metkovića (20 km).[1] U Jadransko more utječe u blizini Rogotina i Ploča.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

delta Neretve
  • Svake godine, druge subote u kolovozu na Neretvi se vozi poznati turističko-sportski spektakl, Maraton lađa na Neretvi.
  • Prodor mora u Neretvu je toliko jak da se u Metkoviću prilikom ribolova u površinskom dijelu rijeke lovi riječna, a pri dnu morska riba.

Vrela[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 Neretva Hrvatska enciklopedija (pristupljeno 15. kolovoza 2016.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Neretva