Konferencija u Bandungu

Izvor: Wikipedija
Gedung Merdeka, zgrada, gdje je 1955. održana Bandunška konferencija

Konferencija u Bandungu je bila regionalna konferencija koja je završila potpisivanjem završnoga akta 24. travnja 1955. godine. Održana je u Bandungu, Indonezija. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici 29 zemalja Afrike i Azije uključujući i Kinu i Japan. Pojedini autori smatraju ovu konferenciju prethodnicom Pokreta nesvrstanih, ali je to ipak bila regionalna konferencija koja se ne može smatrati niti zametkom političkoga ustroja, niti stvaranjem zone ekonomske suradnje.

Završni akt je predviđao stvaranje institucijskoga okvira koji bi radio na razmjeni mišljenja i informacija od zajedničkoga interesa.

Zemljovid država i područja sudionika konferencije
Položaj Bandunga na zemljovidu

Države i područja sudionici[uredi | uredi kôd]

 1. Afganistansko Kraljevstvo
 2. Burmanska Unija
 3. Cejlon
 4. Egipat
 5. Etiopija
 6. Filipini
 7. Indija
 8. Indonezija
 9. Iransko Carstvo i Država
 10. Kraljevstvo Irak
 11. Japan
 12. Jemensko Kraljevstvo
 13. Jordan
 14. Kraljevstvo Kambodža
 15. Narodna Republika Kina
 16. Kraljevstvo Laos
 17. Libanon
 18. Liberija
 19. Libija
 20. Nepalsko Kraljevstvo
 21. Pakistan
 22. Saudijska Arabija
 23. Sirijska Republika
 24. Sudan (Anglo-egipatski Sudan, pod domaćom upravom)
 25. Tajland
 26. Turska
 27. Demokratska Republika Vijetnam
 28. Država Vijetnam (Republika Vijetnam)
 29. Zlatna Obala

Konferencija je održana na inicijativu predsjednika Vlada Burme, Cejlona, Indije, Indonezije i Pakistana; imala formalni naziv Azijsko-afrička konferencija, ali je poznatija kao Konferencija u Bandungu. Nazočan je bio i Makarios III. u ime kolonijalnoga Cipra, ali nije potpisao završni dokument.

Literatura[uredi | uredi kôd]

 • Dostupno samo pomoću izreži/preslikaj/zalijepi metode: http://canada.cubanoal.cu/Documentos%20de%20Cumbres%20precedentes/1955%20Bandung/Asian_African_Conference[1].pdf – Završni akt Konferencije u Bandungu, Službeno mrežno mjesto Kubanskoga predsjedništva Pokretom nesvrstanih, 2006. – 2009., cubanoal.cu
Nedovršeni članak Konferencija u Bandungu koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.