Kričke (Drniš)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Za druga značenja, pogledajte Kričke.
Kričke
Kričke na karti Hrvatska
Kričke
Kričke
Kričke na zemljovidu Hrvatske
Županija Šibensko-kninska
Općina/Grad Drniš
Najbliži (veći) grad Drniš
Nadmorska visina 290 m
Zemljopisne koordinate 43°49′01″N 16°13′01″E / 43.817°N 16.217°E / 43.817; 16.217Koordinate: 43°49′01″N 16°13′01″E / 43.817°N 16.217°E / 43.817; 16.217
Stanovništvo (2011.)
 - Ukupno 235
Kričke na karti Šibensko-kninska županija
Kričke
Kričke
Kričke na zemljovidu Šibensko-kninske županije
Pogled na Kričke (2).jpg
Kričke

Kričke su naselje u sastavu Grada Drniša, u Šibensko-kninskoj županiji.

Naselje se nalazi oko 3 km jugoistočno od Drniša, na državnoj cesti D56, koja spaja Drniš s Mućem.

Pružaju se u pravcu SZ-JI, duž južnog ruba Petrovog polja, u podnožju planine Moseć, pored rijeke Čikole. Nalaze se na 290 m nadmorske visine. Selo je uglavnom raspoređeno uz cestu, u dužini od 5 km.

U prošlosti su sve kuće bile poređane u jednom nizu, na kontaktu polja i planine, a u novije vrijeme se širi prema polju i cesti. Selo je podijeljeno na Gornje Kričke, Srednje Kričke i Donje Kričke (najbliže Drnišu), a granicu između njih predstavlja prekinut niz kuća tj. nenaseljen prostor. Kričke su prvo selo na cesti Drniš – Split, koju presjeca željeznička pruga prema Splitu i Šibeniku, na njegovom početku.

U Petrovom polju (krško polje), na kraju sela tj. Gornjih Kričaka, nalazi se brdo Midenjak (345 m n.v.). Ispod Donjih Kričaka se nalazi uzvišenje Đurđeva glavica (287 m n.v.), s Martića glavicom zapadno i Jerkovića glavicom istočno od nje. Ravni dijelovi polja su: Gaj u podnožju Midenjaka, Begluci uz rijeku Čikolu, Brižine ispod Srednjih Kričaka, Rabote i Jasenje ispod Donjih Kričaka. Iznad sela, na planini Moseć se izdižu vrhovi Umci (618 m n.v.) i Crni vrh (702 m n.v.). Moseć je izgrađen od vapnenačkih stijena.

Pored sela protiče Čikola, od istoka prema zapadu. Zimi je bogata vodom, dok ljeti često presušuje i voda ostaje samo u virovima. U selu se nalaze izvori pretvoreni u bunare, kao što je Ozren u podnožju Đurđeve glavice i Smrden u Gornjim Kričkama. Od Smrdena potok teče prema Perišića ponoru i gubi se u njemu.

Polje je pretvoreno u obradive površine, dok se šumarci nalaze samo na glavicama (uzvišenjima). Moseć je obrastao niskom vegetacijom, izuzev pojedinih područja s šumom ili goletima.

U naselju se nalaze rimokatolička crkva Kraljice Mira, grkokatolička crkva Pokrova Presvete Bogorodice i pravoslavna crkva sv. Jurja.

Flag of Croatia.svg Portal Hrvatske – Pristup člancima s tematikom o Hrvatskoj.