Kulturno-umjetničko društvo "Branko Radičević"

Izvor: Wikipedija

Kulturno-umjetničko društvo "Branko Radičević" (skraćeni naziv: KUD "Branko "Radičević") iz Darde osnovano je 1921. godine kao pjevačko društvo, a od 1926. godine djeluje kao folklorna sekcija. Sjedište mu je u Dardi, Ulica sv. Ivana Krstitelja 109. Danas djeluje pod okriljem SKD-a "Prosvjeta", pododbor Darda.

Aktivnosti[uredi | uredi kôd]

Okuplja stotinjak aktivnih članova koji rade u tri sekcije: do 7 godina, od 7 do 15 godina i stariji od 15 godina. Prvenstveno njeguje igre, pjesme i običaje srpskog naroda. Na repertoaru ima sljedeće koreografije:

Nastup u Dardi 30. XI. 2003. (snimila: Vesna Nedić)

Nastupi[uredi | uredi kôd]

Svojim nastupima na mnogobrojnim koncertima i smotrama društvo je pronijelo ime Darde i Baranje širom Hrvatske, bivše Jugoslavije i Europe (Austrija, Belgija, Bugarska, Grčka, Mađarska, Njemačka, Poljska...), o čemu svjedoče brojna društvena i stručna priznanja i osvojene nagrade. Na 13. Europskoj smotri srpskog folklora dijaspore u Istočnom Sarajevu održanom 10. – 11. svibnja 2008. društvo je osvojilo prvo mjesto i zlatnu plaketu.

Uprava[uredi | uredi kôd]

Predsjednik KUD-a "Branko Radičević" je Nikola Muždeka, potpredsjednici su Miroslav Carić i Dragan Marković, tajnica društva Hranislava Mesarić, a dugogodišnji koreograf Ljubiša Bukvić.


Izvor: