Darda

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Darda
Dardacoatofarms.png
Darda na karti Hrvatska
Darda
Darda
Darda na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Zastava Osječko-baranjske županije.png Osječko-baranjska
Načelnik općine Anto Vukoje (HDZ)
Naselja u sastavu općine Darda, Mece, Švajcarnica, Uglješ
Površina 86.75 km2
Stanovništvo (2001.) 7.062
Poštanski broj 31326 Darda
Darda na karti Osječko-baranjska županija
Darda
Darda
Darda na zemljovidu Osječko-baranjske županije

Darda (mađ. Dárda) je općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Osječko-baranjskoj županiji.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Općina Darda smještena je na jugozapadnom dijelu Baranje uz općine Bilje i Čeminac. Udaljena je desetak kilometara od Osijeka sjedišta Županije Osječko-baranjske, na međunarodnoj cestovnoj komunikaciji između Republike Mađarske i Osijeka.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Darda imala je 7.062 stanovnika, raspoređenih u 4 naselja:

Nacionalni sastav, 2001.[uredi | uredi kôd]

Uprava[uredi | uredi kôd]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Selo Darda prvi se put spominje u doba Rimskog Carstva, pod imenom Tarda. Nekoliko kilometara udaljena od Murse (danas Osijek) bila je na prolazu mnogim trgovcima koji su dolazili s prostora današnje Rusije, Srednje i Sjeverne Europe.

Tijekom Domovinskog rata u Dardi je ubijeno preko od 70 ljudi koji su ostali u tada okupiranom području [1]

JNA i pobunjenici napali su Dardu 21. kolovoza. Malobrojni branitelji bili su 106. brigada ZNG i SJP Orao PU Osijek. Izdržali su jedan dan, a 22. kolovoza branitelji i civili morali su se povući. Mjesto je okupirano. JRZ je mitraljiralo po koloni hrvatskih civila koja se je povlačila ka Osijeku. Zrakoplov Galeb pogodio je kamion s prikolicom i ubio vozača koji je prevozio inventar poduzeća ITP Baranja.[2]

Od 22. kolovoza 1991. godine Baranja se organizirano branila sve do 3. rujna 1991. godine kada je u obrani Bilja poginulo 11 hrvatskih branitelja - dragovoljaca Biljske satnije Zbora narodne garde Republike Hrvatske [3].

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Spomenici i znamenitosti[uredi | uredi kôd]

U središtu Darde je dvorac stare mađarske obitelji Esterházyja, koja je uz dvorac posjedovala i crkvicu sv. Ivana Krstitelja. Pored dvorca tri su prekrasna jezera za kupanje. Središnje jezero zove se Đola. U središtu se nalazi kip Feniksa, postavljen u čast poginulima u Domovinskome ratu.

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Općina Darda ima samo jednu školu, s tim da je u općinu Darda uključeno više sela: Mece, Uglješ i Švajcarnica. U Meci postoji škola od 1. do 4. razreda, a učenici iz Uglješa idu u školu u obližnjem selu Jagodnjak. Djeca sa Švajcarnice idu u OŠ Darda. OŠ Darda ima mnoga natjecanja tijekom godine i vrlo je uspješna u svom radu. Ravnatelj je Janoš Boni. Prije Domovinskog rata Darda je imala i srednju školu u centru. Djeca imaju pravo ići besplatno i na strane jezike, a to su njemački, mađarski i srpski jezik.

U Dardi djeluje i dječji vrtić "Radost", čiji je osnivač Općina Darda. Vrtić radi u četiri skupine i to jaslice "Ribice", mlađa "Leptirići", i dvije mješovite skupine "Pčelice" i "Ježići".U pedagoškoj godini 2009./2010. u vrtić je upisano 106 djece. Općina Darda odlučila se na povećanje kapaciteta vrtića dogradnjom postojećeg jer su trenutni kapaciteti premali. U vrtiću Radost provodi se kraći program učenja engleskog jezika za djecu starije dobne skupine, te njegovanja mađarskog jezika za djecu mađarske nacionalnosti.

Kultura[uredi | uredi kôd]

Šport[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1] Glas Koncila
  2. Borna Marinić: Ratno zrakoplovstvo JNA napalo je kolonu civila u povlačenju – okupirana Darda [potreban bolji izvor] – Domovinski rat. 22. kolovoza 2020. Pristupljeno 29. kolovoza 2020.
  3. [2][potreban bolji izvor] Udruga specijalne policije

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Darda koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.