Kupinovik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
ostaci rimske villae rusticae Kupinovik

Kupinovik je rimska villa rustica (ladanjsko-gospodarsko imanje)[1] čija se izgradnja datira na kraj 1. st. prije Krista ili početak 1. st. poslije Krista kod Dola na otoku Hvaru, Hrvatska.

Smještaj[uredi | uredi kôd]

Nalazi se na otoku Hvaru, sjeverno od naselja Dol, a južno od ceste Stari Grad - Jelsa. Jedan je od brojnih antičkih lokaliteta u Starogradskom polju.

Ime[uredi | uredi kôd]

Ime lokaliteta potječe od brojnih kupina koje rastu na tom području.

Opis[uredi | uredi kôd]

Kompleks ima oblik pravokutnika koji je okružen zidanim kamenim gomilama. Arheološkim iskopavanjima na ovom lokalitetu su otkriveni dijelovi dva tijeska za masline, mlina, bazeni za vodu ili ulje te temelji raznih prostorija. Nađene su i kockice mozaika crne i bijele boje te novčići rimskih careva Domicijana, Trajana i Marka Aurelija.

Na lokalitetu je nađen i uklesan latinski natpis na kamenoj gredi koja je, u sekundarnoj funkciji, služila kao okomiti stup tijeska. Prema sadržaju natpisa može se zaključiti da je nadgrobnog karaktera, a služio je kao arhitrav neke građevine-hrama (aedes). Na natpisu se spominju funkcionari municipalne administracije Pharosa (decurio, adlectus), a datira se u poč. 1. st.

Villa je sigurno bila u funkciji od rane do kasne antike na otoku. Sudeći prema tragovima gorenja, kompleks je stradao u požaru, najvjerojatnije u kasnoj antici.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Maja Zrnić/Pozitivno/V.M./HRT: HRT Tajne Starogradskog polja na Hvaru HRT. 4. ožujka 2020. Pristupljeno 19. travnja 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Prilozi povijesti otoka Hvara, br. 1, 1987.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Kupinovik