Kupinovik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Kupinovik je rimska villa rustica (ladanjsko-gospodarko imanje) čija se izgradnja datira na kraj 1. st. prije Krista ili početak 1. st. poslije Krista.

ostaci rimske villae rusticae Kupinovik

Smještaj[uredi VE | uredi]

Nalazi se na otoku Hvaru, sjeverno od naselja Dol, a južno od ceste Stari Grad - Jelsa. Jedan je od brojnih antičkih lokaliteta u Starogradskom polju.

Ime[uredi VE | uredi]

Ime lokaliteta potječe od brojnih kupina koje rastu na tom području.

Opis[uredi VE | uredi]

Kompleks ima oblik pravokutnika koji je okružen zidanim kamenim gomilama. Arheološkim iskopavanjima na ovom lokalitetu su otkriveni dijelovi dva tijeska za masline, mlina, bazeni za vodu ili ulje te temelji raznih prostorija. Nađene su i kockice mozaika crne i bijele boje te novčići rimskih careva Domicijana, Trajana i Marka Aurelija.

Na lokalitetu je nađen i uklesan latinski natpis na kamenoj gredi koja je, u sekundarnoj funkciji, služila kao okomiti stup tijeska. Prema sadržaju natpisa može se zaključiti da je nadgrobnog karaktera, a služio je kao arhitrav neke građevine-hrama (aedes). Na natpisu se spominju funkcionari municipalne administracije Pharosa (decurio, adlectus), a datira se u poč. 1. st.

Villa je sigurno bila u funkciji od rane do kasne antike na otoku. Sudeći prema tragovima gorenja, kompleks je stradao u požaru, najvjerojatnije u kasnoj antici.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Kupinovik