Cloris Leachman

Izvor: Wikipedija
Cloris Leachman
Cloris Leachman
Cloris Leachman, 2009.
Rođenje 30. travnja 1926., Des Moines, Iowa
Smrt 27. siječnja 2021., Encinitas, Kalifornija
Godine rada 1948.2021.
Suprug George Englund (1953. – 1979.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Cloris Leachman (Des Moines, 30. travnja 1926.Encinitas, 27. siječnja 2021.), američka filmska, televizijska i kazališna glumica. Dobitnica nagrade Oscar 1971. i čak devet Emmya, više od bilo koje druge ženske izvođačice.

Rodila se kao najstarija od tri sestre u Des Moinesu, država Iowa.Majka Cloris bila je tajnica školskog odbora, a otac Buck šef obiteljske pilane.

Obrazovanje dobiva u rodnom gradu, a kasnije na dva sveučilišta studira dramu. Prije odlaska na studij, glumila je u kazališnim produkcijama priređivanim u rodnom gradu. Sudjelovala je i na nekoliko natjecanja ljepote. Na jednom od njih dobiva stipedniju i odlazi u New York gdje u tamošnjem Actor's Studiu uči pod redateljem Eliom Kazanom. Jedan od kolega bio joj je i veliki Marlon Brando. Nakon prvijenca 1955., nastupa u velikim filmovima nasuprot velikanima: Paul Newman, Lee Marvin,Ellen Burstyn, i tako dalje.

1971. godine nastupa u filmu "Posljednja kino predstava" i osvaja Oskara. Redatelj filma Peter Bogdanovich predvidio je da će osvojiti nagradu. U 60 godina dugoj karijeri pojavila se u nizu filmova i serija, a za ulogu bake Ide u seriji "Malcolm u sredini" dobila je dva Emmya. Poznata je i po nastupanju u "The Mary Tyler Moore Showu", a kasnije je dvije godine imala i svoj vlastiti sitcom.

Hvaljen je i njen rad na crtićima, posebice "Catle in the Sky" iz 1986.(redatelj Hayao Miyazaki). U braku je bila od 1953. do 1979. godina. Majka je petero djece, od kojih su većina u šoubiznisu. Sin Bryan umro je od predoziranja kokainom. Pojavila se i u šest emisija showa "Ples sa zvijezdama" postavši najstarija natjecateljica. Dobivala je ocjene do 8, a nikad manje od 5. Recentan glumački rad uključuje film s Annette Bening i Benom Kingsleyem.