Cloris Leachman

Izvor: Wikipedija
Cloris Leachman
Cloris Leachman
Cloris Leachman, 2009.
Rođenje 30. travnja 1926. (Flag of the United States.svg Des Moines, Iowa)
Smrt 27. siječnja 2021. (Flag of the United States.svg Encinitas, Kalifornija)
Godine rada 1948.2021.
Suprug George Englund (1953. – 1979.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Cloris Leachman (Des Moines, 30. travnja 1926.Encinitas, 27. siječnja 2021.), američka filmska, televizijska i kazališna glumica. Dobitnica nagrade Oscar 1971. i čak devet Emmya, više od bilo koje druge ženske izvođačice.

Rodila se kao najstarija od tri sestre u Des Moinesu, država Iowa.Majka Cloris bila je tajnica školskog odbora, a otac Buck šef obiteljske pilane.

Obrazovanje dobiva u rodnom gradu, a kasnije na dva sveučilišta studira dramu. Prije odlaska na studij, glumila je u kazališnim produkcijama priređivanim u rodnom gradu. Sudjelovala je i na nekoliko natjecanja ljepote. Na jednom od njih dobiva stipedniju i odlazi u New York gdje u tamošnjem Actor's Studiu uči pod redateljem Eliom Kazanom. Jedan od kolega bio joj je i veliki Marlon Brando. Nakon prvijenca 1955., nastupa u velikim filmovima nasuprot velikanima: Paul Newman, Lee Marvin,Ellen Burstyn, i tako dalje.

1971. godine nastupa u filmu "Posljednja kino predstava" i osvaja Oskara. Redatelj filma Peter Bogdanovich predvidio je da će osvojiti nagradu. U 60 godina dugoj karijeri pojavila se u nizu filmova i serija, a za ulogu bake Ide u seriji "Malcolm u sredini" dobila je dva Emmya. Poznata je i po nastupanju u "The Mary Tyler Moore Showu", a kasnije je dvije godine imala i svoj vlastiti sitcom.

Hvaljen je i njen rad na crtićima, posebice "Catle in the Sky" iz 1986.(redatelj Hayao Miyazaki). U braku je bila od 1953. do 1979. godina. Majka je petero djece, od kojih su većina u šoubiznisu. Sin Bryan umro je od predoziranja kokainom. Pojavila se i u šest emisija showa "Ples sa zvijezdama" postavši najstarija natjecateljica. Dobivala je ocjene do 8, a nikad manje od 5. Recentan glumački rad uključuje film s Annette Bening i Benom Kingsleyem.