Ljubo Hrgić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ljubo Hrgić
Puno ime Ljubo Hrgić
Pseudonim Hrvoje Bor
Rođenje 1. travnja 1908., Zenica
Smrt 18. svibnja 1976., Zenica
Zanimanje svećenik
Nacionalnost Hrvat

Ljubo Hrgić (koristio je pseudonim: Hrvoje Bor; Zenica, 1. travnja 1908. - 16. svibnja 1976.) bio je hrvatski i bosanskohercegovački franjevac, pjesnik, pripovjedač, putopisac. [1] Osnovnu školu je završio u Zenici, gimnaziju u Visokom, novicijat u Fojnici, filozofsko - teološki studij u Sarajevu, romanistiku u Beogradu i Parizu.

Predavao je u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. 1945. je godine osuđen na devet godina kao "narodni neprijatelj". Kaznu je odležao u Zenici i Srijemskoj Mitrovici. Nakon robije kao franjevac bio je u Beogradu, Dolcu, Gučoj Gori, Jajcu i Zenici.[2]

Spisateljsku djelatnost započeo kao gimnazijalac u listu Cvijet. Po okončanju II. svjetskog rata odrobijao višegodišnju zatvorsku kaznu. Pisao novele, pripovijesti, lirske pjesme, putopise, reportaže, književne kritike, dnevničku prozu, članke i prikaze.

Djela[uredi VE | uredi]

  • Molitva pred odlazak (pjesme, 1970.)
  • Posljednji krug (pripovijesti, 1999. posthumno)
  • Životni krug (dnevnička proza, 2005.)[3]
  • Pripovijetke i književne kritike - u novinama.

Izvori[uredi VE | uredi]


Flag of Croatia.svg Nuvola apps package wordprocessing.png Nedovršeni članak Ljubo Hrgić koji govori o hrvatskom književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.