Prijeđi na sadržaj

Lorena

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Lorraine)
Lorraine
(1982. – 2015.)
Položaj regije Lorraine u Francuskoj
Departmani Meurthe-et-Moselle (54)
Meuse (55)
Moselle (57)
Vosges (88)
Prefektura Metz
Ukupno stanovnika 2 350 920 stanovnika
(2010.[nedostaje izvor])
Gustoća 99,8 stanovnika/km2
Površina 23 547 km2
Broj okruga 19
Broj kantona 157
Broj općina 2 339
Predsjednik
regionalnog vijeća
Jean-Pierre Masseret (PS)

Lorena, Lotargija ili Lotaringija (izvorno Lorraine izgovor IPA:[lɔʁɛn]; lokalni francuski naziv:Louréne) je bivša (1982. – 2015.) francuska regija. Na njemačkom zove se Lothringen. Ime je dobila po istoimenom vojvodstvu. Upravno je sjedište regije grad Metz, dok je povijesno sjedište Nancy.

Povijest

[uredi | uredi kôd]
Karolinško carstvo iz 843. Lotaringija je prikazana zelenom bojom.

Ime Lorena potječe od Lothara, unuka Karla Velikog, komu je pripao središnji dio Franačkog carstva po Verdunskom ugovoru iz 843. Po njemu je mnogo šire područje od današnje Lorene nazvano Lotaringija (njemački: Lotharingen)

Administracija

[uredi | uredi kôd]

Regionalno vijeće ove regije je ravnopravni član u euroregiji poznatoj pod nazivom Grande Région. Ta regija se sastoji od Lorraine, države Luksemburg, njemačkih zemalja Saarland, Porajnje-Falačka i belgijske pokrajine Valonije. Sjedište regionalnog vijeća je u Metzu. Od lokalnih izbora 2004. na čelu regije je Socijalistička partija Francuske, s 45 zastupničkih mjesta u vijeću. Ostalih 28 mjesta pripadaju UMP-u i FN-u.

Zemljopis

[uredi | uredi kôd]

Lorraine je jedina francuska regija koja graniči s tri države: Belgija (Valonija), Luksemburg i Njemačka (pokrajine Saarland i Porajnje-Falačka). Ova regija graniči i s tri francuske regije: Elzas, Champagne-Ardenne i Franche-Comté. Lorraine je visoravan visine 400 do 500 m, nagnuta je prema zapadu i sjeverozapadu. Ima niske temperature i dosta kiše, pa se stoga ovdje nalazi i najveći broj francuskih šuma, u prvom redu hrasta i bukve.

Gospodarstvo

[uredi | uredi kôd]

S prihodima od 44 milijarde eura, Lorraine čini 3,4% BDP-a Francuske, što je čini osmom regijom po prihodima. Prihodi od uslužnih djelatnosti su u stalnom porastu, dok je tradicionalna industrija (tekstil i metalurgija) u opadanju. Jak gospodarski rast ova regija može zahvaliti i velikom broju stranih, poglavito njemačkih poduzeća, koja posluju u ovoj regiji. Regija se snažno razvila zahvaljujući i članstvu u euroregiji sa susjednim državama i pokrajinama. Kao i gotovo u svim francuskim regijama, turizam je jako razvijen.

Kultura

[uredi | uredi kôd]

Zbog svog zemljopisnog položaja, Lorraine je oduvijek kuluturološko bila bliska s germanskom kulturom. U ovoj regiji kultura dobiva procvat za vrijeme renesanse, što se nastavlja i u periodu klasike. Regija je najznačajnija po pravcu art nouveau, čiji je najveći predstavnik bila Nansiška škola (École de Nancy).

Poznate osobe

[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]


Portal Francuske – Pristup člancima s tematikom o Francuskoj.