Francuski južni i antarktički teritoriji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Francuski južni i antarktički teritoriji
Terres australes et antarctiques françaises (TAAF)
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo: Liberté, égalité, fraternité
Himna: La Marseillaise
Položaj
Službeni jezik francuski
Vlada
 - prefekt Cécile Pozzo di Borgo
Površina
 - ukupno 7 829 km² (bez Terre Adélie) km2
Stanovništvo
- ukupno 140 (pretpostavka)
Valuta Euro
Internetski nastavak .tf

Francuski južni i antarktički teritoriji (francuski: Territoire des Terres australes et antarctiques françaises ili Terres australes et antarctiques françaises ili T.A.A.F. ili TAAF) su nenaseljeni teritoriji Francuske u južnom Indijskom oceanu.

Međunarodni status[uredi VE | uredi]

Ugovorom o Antarktici (Washington, D.C., 1959.) je odlučeno da ni jedna država nema pravo proglasiti neki dio Antartičkog kontinenta svojim (tj. ni jedan teritorij koji se nalazi južno od 60-te paralele).

Budući da se Terre Adélie nalazi južno od 60-te paralele, taj teritorij nije međunarodno priznat kao dio Francuske, iako Francuska njime upravlja. Ostatak teritorija koji spadaju pod TAAF su međunarodno priznati kao dio Francuske.

Administracija[uredi VE | uredi]

Francuski južni i antarktički teritoriji su prekomorski teritoriji Francuske (francuski: territoire d'outre-mer).

Ovaj status imaju od 1955. U početku se uprava ovih teritorija nalazila u Parizu i na čelu uprave se nalazio administrateur supérieur. Od prosinca 2004. ovim teritorijima upravlja prefekt (fr: préfet) sa sjedištem u Saint-Pierreu na otoku Réunion. "Glavni grad" (glavna baza) teritorija je Martin-de-Viviès na otoku Amsterdam (Île Amsterdam).

Teritoriji su podjeljeni u četiri okruga:

Na čelu svakog od ovih teritorija je načelnik okruga, koji ima ovlasti slične gradonačelniku u Francuskoj (bilježenje rođenih i umrlih i policijske dužnosti).

Budući da nema stalno stanovništvo, ne postoji Regionalno vijeće i teritoriji nemaju svog predstavnika u francuskom parlamentu.

Trenutno je u razmatranju uključenje ostalih otoka kojima upravlja Francuska u Indijskom oceanu (Îles éparses de l'océan indien) u TAAF. Od 2005. tim otocima već upravlja prefekt TAAF-a.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Karta TAAF-a

Teritoriji uključuju otok Amsterdam, Otok Saint-Paul, otočje Crozet i otočje Kerguelen. Također pod teritorije spada i jedan dio Antartičkog kontinenta - Zemlja Adélie, kojoj je ime dao francuski istraživač Jules Dumont d'Urville po svojoj ženi.

Terre Adélie, površine od 432,000 km² i otoci, sveukupne površine od 7781 km² nemaju stalnih stanovnika (godišnje varira broj od oko stotinjak istraživača).

Otok Amsterdam i otok Sveti Pavao su ugasli vulkani. Najviša točka teritorija je Mont Ross na otočju Kerguelen visine od 1850 metara. Nigdje na teritorijima ne postoji zračna ni morska luka, jedino sidrišta.

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Glavne gospodarske aktivnosti na teritorijima su ribarstvo i istraživačke stanice. Francuska je često prodavala prava izlova ribe stranim kompanijama što joj je donosilo veliku zaradu. Budući da je sad na snazi zakon smanjenja broj izlova ribe, ribarstvo je svedeno na mali broj ribarica sa Reuniona. Zbog čestog krivolova, francuska mornarica često patrolira ovim vodama.

Za opskrbu otoka je zadužen brod Marion Dufresne koji isplovljava iz mjesta Le Port na Reunionu. Za opskrbu Terre Adélie je zadužen brod Astrolabe koji isplovljava iz mjesta Hobart na Tasmaniji.

Teritoriji posjeduju svoju vlastitu trgovačku mornaricu, koja se sastoji od više teretnih brodova i tankera.

Prihodi teritorija su oko 18 milijuna USD godišnje.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Flag of France.svg Portal Francuske – Pristup člancima s tematikom o Francuskoj.