Pikardija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pikardija
Picardie
Položaj Pikardije u Francuskoj
Departmani Aisne (02)
Oise (60)
Somme (80)
Prefektura Amiens
Ukupno stanovnika 1 914 844 stanovnika
(2010.)
Gustoća 98,7 stanovnika/km2
Površina 19 399 km2
Broj okruga 13
Broj kantona 129
Broj općina 2 292
Predsjednik
regionalnog vijeća
Claude Gewerc

Pikardija (fra. Picardie) je regija na sjeveru Francuske podijeljena na tri departmana: Aisne, Oise i Somme.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Današnja regija Pikardija je mnogo veća od povijesne provincije Pikardije. U prošlosti je jug departmana Aisne i veći dio departmana Oise bili dijelovi provincije Île-de-France, dok je sjever departmana Aisne i departman Somme bili u Pikardiji.

Ekonomija[uredi | uredi kôd]

Dok na sjeveru regije u industrijskom području Saint-Quentin vlada kriza, jug je sve bogatiji zbog velikog broja Parižana koji se većinom sele u departman Oise, gdje se nalaze najudaljenija predgrađa Pariza.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Pikardija je smještena na sjeveru Pariške zavale, te je pod velikim utjecajem mora i Pariza. Ona je zona vrlo razvijene poljoprivrede.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Između 1990.-te i 1999.-te populacija departmana Oise rasla je brzinom od 0.61% godišnje, dok je departman Aisne izgubio dosta stanovništva, a stanovništvo u departmanu Somme je jedva poraslo, brzinom od 0.16% godišnje. Danas, 41.3% stanovništva Pikardije živi u departmanu Oise, koji povijesno nije dio Pikardije.

Administracija[uredi | uredi kôd]

Generalno vijeće Pikardije se sastoji od 57 zastupničkih mjesta. Na izborima 2004. većinu mjesta (34) je dobila koalicija PS - PCF - PRG - Les Verts (Socijalističke partije Francuske, Komunističke partije Francuske, Stranke radikalne ljevice i Zelenih). Koalicija dvije desne stranke UDF - UMP je dobila 15 mjesta, a radikalno desna FN (Nacionalna fronta) je dobila 8 mjesta.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]