Marijan Mlinarić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Marijan Mlinarić (Jalžabet, 13. veljače 1943.[1] - Varaždin, 4. rujna 2007.) je bivši hrvatski političar, diplomat, ministar unutarnjih poslova u Vladi Republike Hrvatske, višegodišnji član HDZ-a. Jedan je od osnivača HDZ-a.

Bio je kirurg u varaždinskoj Općoj bolnici. Osnovao je i vodio prsnu kirurgiju. Na tom je području napisao više stručnih radova. Obnašao je dužnost predsjednika Hrvatskog karate saveza i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Bio je zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora od 1993.-1995. godine. Bio je član hrvatske delegacije pri Vijeću Europe u Strassbourgu te predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Varaždinske županije.

2002. je postao član Predsjedništva HDZ-a.

Ministrom je postao 23. prosinca 2003. godine.

S mjesta ministra unutarnjih poslova otišao je 17. veljače 2005. godine, nakon što je zatražio razrješenje zbog zdravstvenih razloga. Naslijedio ga je Ivica Kirin, najmlađi ministar u Vladi premijera Sanadera.

Izvori[uredi VE | uredi]Flag of Croatia.svg Society.png Nedovršeni članak Marijan Mlinarić koji govori o hrvatskom političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.