Marijan Mlinarić

Izvor: Wikipedija

Marijan Mlinarić (Jalžabet, 13. veljače 1943.[1] - Varaždin, 4. rujna 2007.) je bivši hrvatski političar, diplomat, ministar unutarnjih poslova u Vladi Republike Hrvatske, višegodišnji član HDZ-a i jedan od pionira karatea u Hrvatskoj. Jedan je od osnivača HDZ-a.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se je u Jalžabetu. U Varaždinu je išao u gimnaziju. Studirao je medicinu u Zagrebu. Specijalizirao je kirurgiju i vodio odjel prsne kirurgije varaždinske bolnice. Predsjedavao je županijskom ligom i bio tajnikom Hrvatske lige za borbu protiv raka. Napisao je mnogo stručnih članaka o prsnoj kirurgiji, držao je predavanja i vodio akcije za rano otkrivanje raka dojki kod žena.[2] Bio je kirurg u varaždinskoj Općoj bolnici. Osnovao je i vodio prsnu kirurgiju.

U mladosti je bio uspješan športaš. Bio je prvak Hrvatske u karateu u poluteškoj kategoriji. Nosio je naslov majstora 3. dana, utemeljitelj, predsjednik i trener Karate kluba Varaždin.[2] Obnašao je dužnost predsjednika Hrvatskog karate saveza i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Bio je zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora od 1993. – 1995. godine. Bio je član hrvatske delegacije pri Vijeću Europe u Strassbourgu te predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Varaždinske županije. 2002. je postao član Predsjedništva HDZ-a. Ministrom je postao 23. prosinca 2003. godine. S mjesta ministra unutarnjih poslova otišao je 17. veljače 2005. godine, nakon što je zatražio razrješenje zbog zdravstvenih razloga. Naslijedio ga je Ivica Kirin, najmlađi ministar u Vladi premijera Sanadera.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Zastupnici 5. saziva Hrvatskoga sabora, Marijan Mlinarić. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. prosinca 2010. Pristupljeno 20. studenoga 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. a b Boris Foder: Povijesni dnevnik: VŽ kalendar - NA DANAŠNJI DAN 1944. godine u Jalžabetu je rođen varaždinski župan Marijan Mlinarić Varaždinski.hr. 13. veljače 2019. Pristupljeno 5. rujna 2020.