Damir Polančec

Izvor: Wikipedija
Damir Polančec
Damir Polančec

potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske
ministar gospodarstva, rada i poduzetništva
trajanje službe
12. siječnja 2008. – 30. listopada 2008.
Prethodnik Branko Vukelić (kao ministar gospodarstva)
Nasljednik Đuro Popijač (kao ministar gospodarstva)
potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske
trajanje službe
17. veljače 2005. – 12. siječnja 2008.
Prethodnik  Andrija Hebrang
Nasljednik Damir Polančec
Rođenje 25. lipnja 1967., Đelekovec
Politička stranka Hrvatska demokratska zajednica
(do 2010.)

Damir Polančec, (Koprivnica, 25. lipnja 1967.), hrvatski političar, bivši potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva u vladama premijera Sanadera i premijerke Kosor.

Rodom je iz sela Đelekovec kraj Koprivnice, gdje je živio najveći dio svoga života. Diplomirao je 1992. na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer agroekonomija.

Nakon studija, u kolovozu 1992., zapošljava se u zagrebačkom poduzeću Dukat, gdje radi kao tehnolog u proizvodnji topivih sireva. Iste godine prelazi u Podravku, gdje je prve dvije godine radio u FC Nabava - uvoz na radnom mjestu referenta zaduženog za nabavu voća i povrća. Potom je imenovan komercijalnim, a nakon tri godine višim komercijalnim referentom zaduženim za nabavu sušenog povrća, ponajprije iz tranzicijskih zemalja (Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska, Bugarska, Makedonija). U travnju 1997. postaje član tima za restrukturiranje nabave, logistike i proizvodnje, zadužen za nabavu, a u rujnu 1997. imenovan je direktorom centralne nabave. Od ožujka 2000. član je Uprave poduzeća Podravka, zadužen za razvoj tržišta Hrvatske i jugoistočne Europe te upravljanje materijalima. U istom sazivu Uprave u siječnju 2003. zadužen je za prodaju i razvoj tržišta. U novom sazivu Uprave imenovanom u kolovozu 2003. imenovan je članom Uprave zaduženim za razvoj internacionalnih tržišta. Polančec je član Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza (gdje je i Koordinator za ženski rukomet). Jedno vrijeme je bio predsjednik Rukometnog kluba »Podravka Vegeta« iz Koprivnice.

Bio je predsjednik je Gradskog odbora HDZ-a Koprivnica. Sredinom veljače 2005. imenovan je za potpredsjednika Vlade RH, zamijenivši Andriju Hebranga, koji je dao ostavku. Početkom 2008., u novoj Vladi premijera Sanadera, imenovan je potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva. Tu je dužnost nastavio obnašati u vladi premijerke Jadranke Kosor.

30. listopada 2009. godine podnosi neopozivu ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade i ministra, zbog navodne umiješanost u Podravkinu aferu Spice, kojom su menadžeri Podravke namjeravali otkupiti četvrtinu dionica koprivničke tvrtke.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Damir Polančec podnio ostavku, www.javno.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. studenoga 2009. Pristupljeno 2. studenoga 2009.