Međunarodna godina šuma

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Šuma na Medvednici

Međunarodna godina šuma je 2011. godina odlukom Ujedinjenih naroda. Na 5. zasjedanju UN-a u svibnju 2005., na prijedlog Hrvatske[1] pokrenuta je procedura, da se 2011. proglasi Međunarodnom godinom šuma, što je i prihvaćeno rezolucijom Glavne skupštine UN-a u prosincu 2006.

Godine 2011., u mnogim državama svijeta organizirale su se aktivnosti i događanja na međunarodnoj i državnoj razini, koja su promicala šume i educirala o dobrobiti od šuma. Izrađen je logo Međunarodne godine šuma, koji se koristio za obilježavanje događaja.

Povodom Međunarodne godine šuma, održana je izložba fotografija u New Yorku u zgradi UN-a s fotografijama hrvatskih šumara na temu: "Šuma okom šumara".[2]

Pošte mnogih europskih zemalja objavile su prigodne poštanske marke na temu Europa-šume.[3] U akciju su se uključile: Hrvatska, Slovenija, Srbija, Njemačka, Poljska, Bjelorusija, Italija, Malta, Gibraltar, Monako, Bugarska i dr. Hrvatska pošta pustila je u promet dvije prigodne poštanske marke 5. svibnja 2011. Marke je oblikovao dizajner Robert Rebernak, a kao motive koristio slike hrvatskih slikara Josipa Zankina (Bukva, 2008.) i Lovre Artukovića (Šumski prikaz s paukovom mrežom, 2002.). [4]

U Međunarodnoj godini šuma željela se istaknuti ključna uloga šuma u uspostavljanju ravnoteže ugljikovog dioksida u atmosferi i ublažavanju procesa klimatskih promjena. U razdoblju od 2000. do 2010. godine nestalo je 13 milijuna ha šume u svijetu, a nastalo je 7,8 milijuna ha novih šuma. Površina šuma smanjuje se u Latinskoj Americi i Africi, blago se povećava u Aziji, a u Europi je uglavnom podjednaka iz godine u godinu (uključujući i Hrvatsku).

U Europi posebno u Austriji i Švicarskoj trend je porasta korištenja biomase iz šume u energetske svrhe, čime se smanjuje potrošnja fosilnih goriva.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://hsd-bjelovar.hrsume.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=142:newyork&catid=1:latest-news[neaktivna poveznica] Preuzeto 31. listopada 2011.
  2. http://www.vecernji.hr/vijesti/b-pankretic-un-u-otvorio-izlozbu-fotografija-hrvatskih-suma-clanak-248074 Preuzeto 31. listopada 2011.
  3. Frković, Alojzije: Svijet šuma na poštanskim markama zemalja svijeta, Šumarski list, Zagreb, broj 7-8, 2011.
  4. http://www.posta.hr/main.aspx?id=148&idmarke=2282 Preuzeto 31. listopada 2011.
  5. Rojas-Briales, Eduardo: Izazovi i pogodnosti na svjetskoj razini u Međunarodnoj godini šuma, L'Italia forestale e montana, Firenca 2011.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Međunarodna godina šuma