Mirko i Stjepan Seljan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mirko Seljan, nepoznati autor, Etnografski muzej u Zagrebu.
Stjepan Seljan

Mirko Seljan (Karlovac, 5. travnja 1871.Peru, 1913.) i Stjepan Seljan (Karlovac, 19. kolovoza 1875.Ouro Preto, Brazil, 7. lipnja 1936.), bili su hrvatski istraživači.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mirko i Stjepan Seljan rođeni su i odrasli su u Karlovcu. Otac Janko bio je krznar, a majka se brinula o Mirku i Stjepanu. Bili su odlični đaci, a ponajviše ih je zanimao zemljopis. Nakon srednje škole stekli su vojnu naobrazbu, a zatim se Mirko uputio u svijet. Radio je u Rumunjskoj, Rusiji i Francuskoj, nakon čega se vratio u svoj rodni grad. Za to je vrijeme Stjepan, kao mornar, putovao svjetskim morima, da bi se i on u zimi 1898. godine vratio u Karlovac kako bi se sastao sa svojim bratom.

Godine 1897., Mirko je osvojio naslov "Champion of Globetrotter" prešavši pješice put od Petrograda do Pariza za samo 110 dana.

U rano jutro 23. siječnja 1899. godine, krenuli su u svoje pustolovine oko svijeta. Prvi im je cilj bio Crni kontinent-Afrika. Pješice su pregazili put između Karlovca i Trsta, da bi zatim brodom stigli do Aleksandrije u Egiptu. Neko vrijeme su lutali Egiptom, a onda ih je privukla Abesinija (današnja Etiopija). U službi cara Menelika II. bio je guverner južnih provincija Etiopije. Braća su provela geomorfološka, klimatološka i etnografska istraživanja područja Rudolfova i Stefanijina jezera (tu su osnovali Seljanville).[1]

Godine 1903. otišli su u Južnu Ameriku, gdje su istraživali slapove Sete Quedas i neistraženi tok rijeke Aquapei. Godine 1911. istraživali su ležišta salitre u Čileu. Počeli su raditi na projektu spajanje Atlantika i Pacifika rijekom Amazonom, ali je taj plan propao nakon što je Mirko poginuo tijekom ekspedicije u području Amazone. Braća su objavila različite putopisne crtice na mnogim jezicima, te nekoliko knjiga, a zbirke materijalne kulture iz Etiopije i Južne Amerike darovali su Etnografskom muzeju u Zagrebu.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]