Prijeđi na sadržaj

Molitva (pjesma)

Izvor: Wikipedija
„Molitva”
Pjesma s Eurosonga 2007.
Žanr balada
Država Srbija
Izvođač(i) Marija Šerifović
Jezik srpski
Skladatelj(i) Vladimir Graić
Tekstopisac Saša Milošević Mare
Trajanje 3:03
Plasman
Mjesto u polufinalu 1.
Bodovi u polufinalu 298
Mjesto u finalu 1.
Bodovi u finalu 268.
Kronologija nastupa
„bez predstavnika” Oro
2006. 2008.

"Molitva" (srp. "Молитва") je pjesma koju izvodi srpska pjevačica Marija Šerifović. Tekst pjesme je napisao Saša Milošević Mare, a uglazbio ju je Vladimir Graić. Kao pjesma pobjednica Beovizije 2007., Marija Šerifović je s ovom pjesmom predstavljala Srbiju na Eurosongu 2007. Pjesma je s 268 glasova osvojila prvo mjesto na Eurosongu 2007. i odvela Eurosong u Beograd.

Od ukupno 41 zemlje (izuzev Srbije) koje su glasale na Eurosongu, Molitva je čak devet puta dobila maksimalnih 12 bodova (od čega pet puta od bivših jugoslavenskih zemalja) [1] i s razlikom od 33 boda pobijedila ispred ukrajinskog predstavnika. Srbija je bila zemlja debitantica na ovom natjecanju i odmah su u prvom nastupu zabilježili pobjedu. Mariju Šerifović je u Srbiji dočekalo između 70 i 90 tisuća građana koji su joj željeli izraziti zahvalnost na odličnom predstavljanju njihove zemlje.

Navodno plagiranje[uredi | uredi kôd]

Nakon što je čuo pjesmu, makedonski kompozitor Marjano Filipovski izjavio je da je "Molitva" srpski plagijat poznate albanske pjesme "Ndarja", pjevačice Soni Malaj. Ta je albanska pjesma pobijedila je na popularnom domaćem natjecanju Top fest i mnogima je podudarna s "Molitvom". No kasnijim istraživanjem glazbeni stručnjaci su ustvrdili da pjesma "Molitva" nije plagijat pjesme "Ndarja" zbog ponavljanja samo pola takta, a za plagijat su potrebna 4.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]