Poupée de cire, poupée de son

Izvor: Wikipedija
"Poupée de cire, poupée de son"
Pjesma s Eurosonga 1965.
Žanr Yé-yé
Država Luksemburg
Izvođač(i) France Gall
Jezik Francuski
Skladatelj(i) Serge Gainsbourg
Tekstopisac Serge Gainsbourg
Trajanje 2.16
Plasman
Mjesto u finalu 1.
Bodovi u finalu 32
Kronologija nastupa
"Dès que le printemps revient" "Ce soir je t'attendais"
1964. 1966.

Poupée de cire, poupée de son (Lutka od voska, pjevajuća lutka) je pjesma koju je pjevala francuska pjevačica France Gall na Euroviziji 1965. i koja je na kraju natjecanja odnijela pobijedu. Pjesmu je skladao Serge Gainsbourg koji je ujedno i napisao tekst. Bila je veliki hit u zemljama Europe te je izvršila velik utjecaj na pop pjesme koje su se pojavile na natjecanju narednih godina. Također, ovo je bila prva pjesma koja je pobijedila a da žanrovski nije bila balada.

Pjevačica govori o sebi kao o lutki od voska koja samo zna pjevati. Kroz pjesmu preispituje sama sebe da li zna i može bolje od toga. Cijelo vrijeme gleda na život nerealno, kroz "ružičaste naočale", kako sama opisuje. Kaže kako njezin proziran karakter mogu svi vidjeti kroz tisuće ploče s njezinim pjesmama. Uviđa besmislicu u svom načinu života jer ne zna ništa o momcima, makar neprestano pjeva ljubavne pjesme. Pjesmu zaključuje s obećanjem da će jednoga dana živjeti teme svojih pjesama, sretna u ljubavi koju se neće bojati primiti od drugih.

Pjesma je u večeri natjecanja bila izvedena 15. po redu, nakon For Din Skyld Birgite Brüel iz Danske i prije Aurinko Laskee Länteen Viktora Klimenka iz Finske. Osvojila je ukupno 32 boda.

Izvori[uredi | uredi kôd]