Rock Me

Izvor: Wikipedija
"Rock Me"
Pjesma s Eurosonga 1989.
Žanr pop-rock
Država Jugoslavija
Izvođač(i) Riva
Jezik hrvatski
Skladatelj(i) Rajko Dujmić
Tekstopisac Stevo Cvikić
Plasman
Mjesto u finalu 1.
Bodovi u finalu 137
Kronologija nastupa
"Mangup" "Hajde da ludujemo"
1988. 1990.

"Rock Me" je pjesma grupe Riva iz 1989. godine. Tekst pjesme napisao je Stevo Cvikić, a glazbu Rajko Dujmić. Riva je s ovom pjesmom predstavljala Jugoslaviju na Eurosongu 1989. u Lausannei i, s ukupno 137 bodova, osvojila prvo mjesto i donijela pobjedu toj zemlji. Ovo je bila jedina pobjeda Jugoslavije na Eurosongu.

Pjesmu je Emilija Kokić izvodila na hrvatskome,[1][2] a govori o vrsnom pijanistu (Svirao je 'ko pijanista, Mozarta, Chopina, Liszta) koji je zamoljen da odsvira nešto plesno.

Budući da su predstavnici Jugoslavije bili iz Hrvatske, Pjesma Eurovizije 1990. održala se u Zagrebu. Postojao je izvorni apel da se Eurosong održi u Zadru, mjestu gdje je Riva osnovana, no ipak je domaćinstvo dobila Koncertna dvorana "Vatroslav Lisinski". Pjesma je uvelike popularizirala jugoslavenski rock u svijetu i pokazala kako jugoslavenska rock scena nije patila od monopola velikih gradova (zbog činjenice da je Riva osnovana u Zadru).[3]

Rivu je na mjestu jugoslavenskog predstavnika naslijedila Tajči s pjesmom "Hajde da ludujemo", a na pobjedničkom postolju naslijedio ju je Toto Cutugno s pjesmom "Insieme: 1992".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Video s ESC 1989.
  2. Tekstovi.net| Riva - Rock me
  3. Ramet, Sabrina P. 2002. Balkan Babel: The Disintegration of Yugoslavia from the Death of Tito to the Fall of Milosevic. Westview Press. str. 145. ISBN 0813339057