Rock Me

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
"Flag of SFR Yugoslavia.svg Rock Me"
Pjesma s Eurosonga 1989.
Žanr pop-rock
Država Flag of SFR Yugoslavia.svg SFR Jugoslavija
Izvođač(i) Riva
Jezik hrvatski
Skladatelj(i) Rajko Dujmić
Tekstopisac Stevo Cvikić
Plasman
Mjesto u finalu 1.
Bodovi u finalu 137
Kronologija nastupa
"Mangup" "Hajde da ludujemo"
1988. 1990.

Rock Me je pjesma grupe Riva iz 1989. godine. Tekst pjesme napisao je Stevo Cvikić, a glazbu Rajko Dujmić. Riva je s ovom pjesmom predstavljala Jugoslaviju na Eurosongu 1989. u Lausannei i, s ukupno 137 bodova, osvojila prvo mjesto i donijela pobjedu toj zemlji. Ovo je bila prva i posljednja pobjeda Jugoslavije na Eurosongu.

Pjesmu je Emilija Kokić izvodila na hrvatskome[1][2], a govori o vrsnom pijanistu (Svirao je 'ko pijanista, Mozarta, Chopina, Liszta) koji je zamoljen da odsvira nešto plesno.

Iako je pjesma pobijedila predstavljajući Jugoslaviju, Pjesma Eurovizije 1990. održala se u Hrvatskoj zbog činjenice da je grupa Riva nastala u Hrvatskoj. Postojao je izvorni apel da se Eurosong održi u Zadru, mjestu gdje je Riva osnovana, no ipak je domaćinstvo dobio Zagreb i Koncertna dvorana "Vatroslav Lisinski". Pjesma je uvelike popularizirala jugoslavenski rock u svijetu i pokazala kako jugoslavenska rock scena nije patila od monopola velikih gradova (zbog činjenice da je Riva osnovana u Zadru).[3]


Rivu je na mjestu jugoslavenskog predstavnika naslijedila Tajči s pjesmom Hajde da ludujemo, a na pobjedničkom postolju naslijedio ju je Toto Cutugno s pjesmom Insieme: 1992.

Izvori[uredi VE | uredi]