Montevideo, Bog te video! (televizijska serija)

Izvor: Wikipedija
Montevideo, Bog te video!
Naslov izvornika
Montevideo, Bog te video!
Formathumoristična serija
AutorDragan Bjelogrlić
ScenaristSrđan Dragojević
Ranko Božić
RedateljDragan Bjelogrlić
GlazbaMagnifiko
GlumciMiloš Biković
Petar Strugar
Predrag Vasić
Nina Janković
Danina Jeftić
Nebojša Ilić
Vojin Ćetković
Milutin Karadžić
Branimir Brstina
Država podrijetla Srbija
Jeziksrpski
Broj epizoda8
Broj sezona1
Produkcija
ProducentDejan Petrović
Zvonimir Šimunec
Kosanče Dimitrijević
Izvršni producent(i)Goran Bjelogrlić
UrednikMarko Glušac
Dejan Urošević
LokacijaBeograd
Trajanje epizode40 min.
Produkcijska kućaIntermedia Netvork
Radiotelevizija Srbije
Prikazivanje
TV kućaRTS 1
U HrvatskojRTL
Emitiranje13. veljače9. travnja 2012.
Nasljednik
Na putu za Montevideo
Vanjske poveznice
Internetska stranica
Članak o seriji na IMDb-u

Montevideo, Bog te video! srbijanska je povijesno-humoristična televizijska serija iz 2012. godine, redatelja Dragana Bjelogrlića, po scenariju Srđana Dragojevića i Ranka Božića. Serija je temeljena prema istoimenoj knjizi sportskog novinara Vladimira Stankovića a govori o velikom uspjehu Kraljevine Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Urugvaju 1930.

Radnja[uredi | uredi kôd]

1930. Bliži se prvo Svjetsko prvenstvo u nogometu u urugvajskom Montevideu te je Jugoslavija dobila FIFI-nu pozivnicu za sudjelovanje. Serija prati sastavljanje reprezentacije i privatne živote pojedinih nogometaša.

Glumačka postava[uredi | uredi kôd]

Glavne uloge[uredi | uredi kôd]

Momak iz beogradskog naselja Čubura koji je prisiljen birati između obrtničkog posla i nogometa, koji i na kraju uzima. Ima talenta za nogomet te se dolaskom u BSK lako sprijateljuje sa suigračima. Živi s majkom, a od oca, koji je poginuo u Prvom svjetskom ratu, ima samo vojno odlikovanje koje uvijek nosi sa sobom.

Jedini profesionalni nogometaš u to vrijeme. Tirketov suigrač u BSK-u. Vozi Fordov Model T s kojim izlazi u beogradske kafiće. Vatren je, agresivan, ali dobroćudan.

Igra u SK Jugoslavija, koja je veliki suparnik BSK-u. Studira medicinu i ushićen je komunističkim idejama. Postat će kapetan jugoslavenske reprezentacije. Dobar, pravedan i bez mana je.

Tirketov prijatelj s Čubure. Siroče je i zarađuje kao čistač cipela. Vjeran je Tirketov prijatelj i pripovjedač u seriji. Šepa na jednu nogu.

Arhitekt, ljubitelj golubova, bivši nogometni sudac i golman. On je vidio Tirketov nogometni talent. Postat će izbornik, zbog čega će ga javnost ispijavati nazivom "Boža Dunst(amater)"

Dolazi na Čuburu kako bi joj tetak i tetka našli prikladnog muža. Lijepa, ali pomalo naivna. Zaljubljena je u Tirketa.

Vlasnik Kavane u Čuburi. Stranstveni navijač BSK-a. Zajedno je s Tirketovim ocem bio u ratu zbog čega Tirketa smatra sinom. Nema djece i živi sa suprugom Đurđom (Anita Mašić), koja uvijek ima suprotno mišljenje od Rajkovog, i Đurđinom nećakinjom Rosom.

Brijač i Rajkov susjed koji navija za SK Jugoslaviju, zbog čega su njih dvoje uvijek u sukobu, a to uvijek izpada zabavnim. Radi sa šegrtom Stanislavom, koji je nesiguran u sebe.

Sporedne uloge[uredi | uredi kôd]

Ekscentrična slikarica. Voli Mošu. Često odlazi u kasina gdje, zahvaljujući muškarcima dobiva inspiraciju za svoja djela.

Milutinčeva zaručnica. Dolazi iz bogate bankarske obitelji. Nije nogometni fanatik, ali popušta kako bi zadovoljila Milutincu.

Vlasnica javne kuće zbog čega je Čubura ne voli (osim brijača Bogdana, Tirketa i Malog Stanoje). Primila je Stanoju kako bi se brnula za malog invalida, Tirketova je prijateljica, a Bogdan bi se oženio njoj.

Po zanimanju doktor, predsjednik Nogometnog saveza Jugoslavije i najveći zagovornik odlaska u Montevideo.

Predsjednik BSK-a. Najviše plaća Mošu (100 dinara po postignutom golu).

Osnovao BSK, ali je zbog sukoba izašao iz njega i osnovao SK Jugoslaviju, čiji je i predsjednik. Stalno je u sukobu sa Živkovićem.

Gostujuće uloge[uredi | uredi kôd]

Dva su Hrvata gostovali u seriji:

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pogledajte Ćiru u seriji 'Montevideo, Bog te video': Velika mi je čast što su baš mene izabrali da glumim izbornika Jugoslavije. Jutarnji list. 1. ožujka 2012. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. ožujka 2012. Pristupljeno 11. siječnja 2024.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]