Murat I.

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Murat I. (oko 1320. - 15. lipnja 1389.) bio je osmanski sultan.

Murat I.

Murat I. postaje sultan poslije smrti oca Orhana I. 1359. godine. Sa željom da dostigne očeve uspjehe odlučuje se na daljnje ratove protiv nemoćne žrtve – bizantskog cara, nesposobnog Ivana V. Tijekom svoje vladavine njegova vojska iznenađujuće lako 1362. godine osvaja važan bizantski grad Adrianopole čime je umiruće Carstvo prerezano na dva dijela i uskoro postaje turska vazalna država.

Ni druge balkanske države ne prolaze puno bolje tako da Murat I. osvaja Sofiju i Niš i pobjeđuje u bitkama na rijeci Marici i na Kosovu gdje gubi život. Najbolji dokaz tadašnje slabosti svih balkanskih državica bio je uspjeh križarskog pohoda grofa Amedea VI. od Savoje 1366. godine protiv Turske kada on oslobađa dobar dio Balkana od njihove vlasti samo da bi se poslije njegovog povratka kući sve vratilo natrag Muratu I.

Godine 1387. turska je vojska potučena od srpske u bitci kod Pločnika što je dalo hrabrost tamošnjim plemićima za novu veliku bitku, onu na Kosovu polju 1389. godine. U toj bitci u kojoj je Srbija dobila vojnu pomoć iz Bosne njena je vojska katastrofalno poražena. Ipak Murat I. nije uspio proslaviti svoj najveći uspjeh na bojnom polju jer ga je na prijevaru ubio Miloš Obilić. [nedostaje izvor]

Gospa Gülçiçek („cvijet ruže”; osmanlijski turski: گلچیچک خاتون‎; turskiGülçiçek Hatungrčki: Γκιουλτσιτσέκ Χατούν; umrla u Bursi) bila je prva supruga trećeg osmanskog sultanaMurata I te majka sultana Bajazida I Yıldırıma, princ Yahşi-beg.

Kera Tamara-druga supruga.

Naslijedio ga je sin Bajazid I.

Osmansko carstvo tijekom vladavine Murata I.