Mustafa II.

Izvor: Wikipedija

Mustafa II. (6. veljače 1664.28. prosinca 1703.) turski sultan

Sultan Mustafa II.

Mustafa II. postaje turski sultan 1695. nakon smrti strica Ahmeda II. On je bio nakon dugog vremena prvi osmanski sultan koji je osobno vodio vojsku u rat. U prvoj godini vladanja u pohodu na Temišvarski banat osobno predvodi juriš spahija i svoje osobne garde u pobjedi kod Lugoša. Iduće 1696.godine odnosi novu pobjedu kod Temišvara. Na krilima tih uspjeha iduće 1697.g. kreće "na Budim", ali doživljava katastrofalni poraz od princa Eugena Savojskog u Bitci kod Sente. U potpunoj melankoliji nakon tog poraza on počinje sa svim neprijateljima zaključivati mirovne pregovore koji su rezultirali Mirom u Srijemskim Karlovcima 1699. Tekst prijedloga mirovnog sporazuma znatnim je dijelom sam koncipirao.

Mirovnim sporazumom Habsburška Monarhija dobiva Ugarsku te velike dijelove Hrvatske i Slavonije; Venecija dobiva Moreju i dio Dalmacije, Poljska dio teritorija koji je izgubila u 17. stoljeću, a Rusija izlazak na Crno more.

Mustafa II. abdicira 1703. godine, nakon pobune janjičara protiv njega, četiri godine nakon sklapanja mira, u korist brata Ahmeda III., a umro je već krajem iste godine.