Nacionalni park Mesa Verde

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Nacionalni park Mesa Verde
Mesa Verde National Park
Mesa Verde National Park Point Lookout 2006 09 11.jpg
Nacionalni park Mesa Verde
Koordinate: 37°11′02″N 108°29′19″W / 37.18389°N 108.48861°W / 37.18389; -108.48861Koordinate: 37°11′02″N 108°29′19″W / 37.18389°N 108.48861°W / 37.18389; -108.48861
Lokacija Savezna država Colorado
Država Sjedinjene Američke Države
Površina 210,9 km2
Najbliži grad Cortez
Utemeljen 29. lipnja 1906.
Broj posjetitelja 557.248  (2006.)
Službena stranica Mesa Verde National Park ([eng.)

Nacionalni park Mesa Verde jedan je od 58 nacionalnih parkova Sjedinjenih Američkih Država, smješten na jugozapadnom dijelu američke savezne države Colorado, u okrugu Montezuma, u blizini grada Cortez. Na njegovih 210,9 km², u blizini područja parka poznatog kao „Četiri kuta” (Four Corners), nalaze se brojne veličanstvene ruševine kuća i sela koje su izgradili pripadnici plemena Pueblo Indijanaca od 6. do 12. st[1]. Zbog toga je Nacionalni park Mesa Verde upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi još 1978. godine[2].

Ruševina nastambe poznate kao „Palača litice”
Nastamba poznata kao „Kuća smrekovine” (Spruce Tree House)

Povijest[uredi VE | uredi]

Nacionalni park Mesa Verde

Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Nacionalni park Mesa Verde
Flag of the United States.svg SAD


NP Mesa Verde na karti SAD
NP Mesa Verde
NP Mesa Verde
Lokacija NP Mesa Verde u SAD-u
Godina uvrštenja: 1995. (19. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iii
Ugroženost: -
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/27 UNESCO
Unutrašnjost jedne kive
Fotografija Gustafa Nordenskiölda iz 1891. godine

Nastambe u Mesa Verde su djelo predaka današnjih Pueblo Indijanaca koje su Navajo Indijanci zvali Anasazi, što znači „stari narodi” ili „stari neprijatelji”. Oni su veći dio 12. i 13. stoljeća živjeli u nastambama na liticama stijena na prostorima današnjeg Novog Meksika, Arizone i jugozapadnog Kolorada. Odabirali su ova mjesta zbog zaštite od polu-aridne klime s neredovitim padalinama i velikim temperaturnim razlikama noći i dana. Prva naselja iz 6. stoljeća su bila ukopavana sela na samoj visoravni i u njima su pronađene tkanine od vlakana biljke juka koja je osnovna sirovina za predmete cijele Anasazi kulture od 6. do 14. st. Od 750. do 1100. godine počeli su stvarati naselja na liticama klanaca i podzemne zemunice (tzv. kive). Kultura je doživjela vrhunac u 12. i 13. st., a potom je iznenada nestala. Još uvijek nije poznat razlog njihovog naglog odlaska, a pretpostavke se kreću od propadanja usjeva zbog suše, do upada drugih indijanskih plemena sa sjevera.

Iako su prvi španjolski istraživači stigli u ovo područje još u 18. stoljeću, po svemu sudeći do pravog otkrića nastambi uklesanih u stijene došlo je tek u drugoj polovici 19. stoljeća. Vijesti o otkriću ovih nastambi i njihova popularnost su se brzo počeli širiti zahvaljujući rančerima ranča Richarda Wetherilla i iskapanjima arheologa Gustafa Nordenskiölda. Zbog vandalizma i oštećivanja ovog bogatog povijesnog nalazišta, predsjednik Theodore Roosevelt je, u svrhu zaštite područja, 28. lipnja 1906. godine potpisao akt o osnutku nacionalnog parka.

Španjolski istraživači[uredi VE | uredi]

Prvi Europljani koji su stigli do Mesa Verde bili su španjolski istraživači koji su tražili prolaz od grada Santa Fe do Kalifornije 1760-ih i 1770-ih. Područje su, zbog velikih platoa prekrivenih zelenilom, nazvali Mesa Verde, što je na španjolskomznačilo Zeleni stol. Tijekom svojih putovanja nikad nisu bili dovoljno blizu, niti su bili u mogućnosti ugledati drevna kamena sela i nastambe uklesane u stijene, pa će oni biti otkriveni tek u sljedećem stoljeću.

Prve fotografije[uredi VE | uredi]

U ovo područje su povremeno dolazili i traperi te tragači za zlatom, od koji je jedan od tragača zlata John Moss 1873. godine objavio prva zapažanja o ovom području. Sljedeće godine sa Johnom Mossom je, kroz kanjon Mancos, u podnožje Mesa Verde stigao poznati fotograf William Henry Jackson koji je izradio prve fotografije tipičnih kamenih nastambi i objavio ih.

Gustaf Nordenskiöld[uredi VE | uredi]

Vjerojatno najvažniji posjetitelj područja 1891. godine je bio Gustaf Nordenskiöld, sin finsko-švedskog polarnog istraživača Adolfa Erika Nordenskiölda. Po struci mineralog, Gustaf je prikupio zbirku artefakta, označio mjesta, opsežno ih fotografirao, skicirao sve lokacije i objedinio svoja zapažanja sa postojećom arheološkom literaturom.[3]

Nakon što je lokalna zajednica doznala da Gustaf Nordenskiöld ima namjeru brodovima artefakte prebaciti u jedan muzej na sjeveru Europe, uhitili su ga pod optužbom devastacije ruševina. Čak su kružile glasine o linčovanju, ali je zahvaljujući intervenciji nekolicine vladinih tajnika oslobođen optužbi i pušten na slobodu.

Po povratku u Švedsku Nordenskiöld je 1893. godine objavio prvi znanstveni studij o ruševinama Mesa Verde pod nazivom The Cliff Dwellers of the Mesa Verde ((hrv.) Stanovnici stjenovite Mesa Verde), zahvaljujući kojem je ovo područje dospjelo do šire međunarodne javnosti. Danas je Nordenskiöldova zbirka srtefakata finskom Narodnom muzeju najveća izvan Sjedinjenih Američkih Država. Bivši ravnatelj nacionalnog parka Mesa Verde Robert Heyder o Nordenskiöldovom doprinosu očuvanju parka je izjavio:

Wikicitati „Naježim se pri pomisli što bi bilo sa područjem Mesa Verde da nije bilo fotografa Gustafa Nordenskiölda. Svojom je knjigom pridonio da stjenovite nastambe Mesa Verde postanu poznate, a njegov doprinos bi se mogao nazvati pretečom nacionalnog parka Mesa Verde kakvog poznajemo danas.”
()

Odlike[uredi VE | uredi]

„Duga kuća” Mesa Verdea
Kuća kvadratičnog tornja (Square Tower House)

Nadmorska visina nacionalnog parka i cijele visoravni Mesa Verde (šp. za „Zelena ploča”, tj. „zelena visoravan”) je u rasponu od oko 1.900 m do 2.600 m. Većim dijelom parka dominiraju grebeni i doline grubo se pružajući prema sjeveru i jugu. Krajnja točka parka je 21,2 km daleko od krajnje južne, dok je krajnja zapadna 19,2 km udaljena od krajnje istočne.

Najslavnija zdanja NP Mesa Verde su:

 • „Palača litice” (Cliff Pallace) je najpoznatija i najveća nastamba u kojoj se nalazi 150 soba, 23 prostorije namijenjene vjerskim ritualima te brojni prolazi i tuneli. Mnoge prostorije su imale šarene zidne slike[4]
 • „Duga kuća” (Long House) je drugo zdanje po veličini u kojemu je živjelo oko 150 obitelji u nestabilnim sobama koje su se mogle proširiti rušenjem jednog od zidova. Nalazi se u prostoru Wetherill Mesa, u blizini potoka do kojega su vodile vijugave uklesane stube.
 • „Kuća vrč” (Mug House) je još jedna ruševina na prostoru Wetherill Mesa koju je iskopao arheolog Arthur Rohn 1960-ih. Zdanje ima 94 sobe na četiri razine, uključujući i veliku prostoriju za vjerske obrede.[4]
 • „Kuća smrekovine” (Spruce Tree House) se nalazi na predjelu Chapin Mesa. Ova nastamba je lako dostupna i dobro očuvana, a u njenom sastavu je prostorija za vjerske obrede sa obnovljenim krovom. Iskapanja su ukazala da je ova nastamba, kao i mnoge druge u Mesa Verde, vjerojatno je bila nastanjena manje od sto godina.[4][4]
 • „Kuća kvadratičnog tornja” (Square Tower House) je nazvana je po svom visokom tornju, koji je najviša građevina u Mesa Verdeu. Bila je nastanjena između 1200. i 1300. godine.
 • „Kuća balkona” (Balcony House) nema vanjskih dijelova osim balkona 45 soba i 2 kive, do kojih se dolazi 11 m visokim stubištem i puzanjem kroz 6 m dug tunel. Prema nekim zapisima ovu je nastambu 1884. otkrio kopač S. E. Osborn, a 1910. godine ju je iskopao Jesse Nusbaum.[5]

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. The National Parks: Index 2005–2007 (PDF), Washington, D.C.: National Park Service. Pristupljeno 22. studenog 2010. ISBN 9780912627755
 2. Mesa Verde National Park na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Preuzeto 16. rujna 2012.
 3. Michael Fitzgerald - Majesty of Mesa Verde (engl.) Pristupljeno 23. studenog 2010.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 NPS - Self Guided Activities (engl.) Pristupljeno 23. studenog 2010.
 5. NPS - Balcony House (engl.) Pristupljeno 23. studenog 2010.

Ostali projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Nacionalni park Mesa Verde
Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Nacionalni park Mesa Verde