Independence Hall

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Independence Hall
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Independence Hall
Flag of the United States.svg SAD


Independence Hall na karti SAD
Independence Hall
Independence Hall
Lokacija Dvorane neovisnosti u SAD-u
Godina uvrštenja: 1979. (3. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: vi
Ugroženost: -
Poveznica: 78 UNESCO

Independence Hall (en. za „Dvoranu neovisnosti”) je zgrada u Philadelphiji (Pennsylvania, SAD) koja je najpoznatija je kao „rodno mjesto Sjedinjenih Američkih Država” jer je u njoj donesena Američka deklaracija o neovisnosti 1776. i Ustav Sjedinjenih Američkih Država 1787. godine. Jedinstvena načela slobode i demokracije koja su ustanovljena ovim dokumentima su postala presudna u povijesti SAD-a i imala su snažan utjecaj na zakonodavce širom svijeta. Zbog toga je Independence Hall upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Sjevernoj Americi još 1979. godine.[1]

Pročelje Independence Halla početkom 20. st.
Tlocrt prizemlja Dvorane neovisnosti: lijevo - saborna dvorana, gore - stubište tornja, sredina - haustor, desno - soba vrhovnog suda.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Skromna neoklasicistička građevina sagrađena je od 1732. – 53. godine kao kolonijalno zakonodavno središte Britanskog Carstva u Sjevernoj Americi, a kasnije je postala zgrada Pennsylvanijske vlade od 1732. – 99.[2] Tijekom razdoblja kada je Philadelphia bila glavnim gradom SAD-a, od 1790. – 1800. god., zgrada je nastavila biti pozornicom mmnogih važnih povijesnih događaja.

U njegovoj sabornoj dvorani zasjedao je Drugi Kontinentalni kongres 13 američkih kolonija od 1775. do 1783. godine, tijekom kojega je potpisana 1776. i ratificirana 1781. godine Američka deklaracija o neovisnosti. U njoj je održana i Ustavna konvencija od svibnja do rujna 1787. godine, kojom je predsjedavao George Washington i prilikom koje je donesen Ustav SAD-a, temelj pravnog sustava SAD-a sve do danas.

Zgrada je pretrpjela mnoge obnove, tako ju je neogrčki historicizam Johna Havilanda 1830. godine potpuno promijenio, ali je Uprava nacionalnog parka 1950. godine vratila u izvorni izgled.

Odlike[uredi | uredi kôd]

Izgled Dvorane 1752. godine

Dvorana je sagrađena u georgijanskom neoklasicističkom stilu od crvene opeke sa središnjom zgradom od tri prostorije i pripojenim zvonikom. S njom su simetrično spojene dvije manje građevine s obje strane dvorane, Stara gradska vijećnica na istoku i Kongresna dvorana na zapadu. One zajedno tvore jednu stranu gradske četvrti poznate kao „Trg neovisnosti”, na kojemu se nalazi i Dvorana filozofa i Trgovački centar Independence Mall iz sredine 20. stoljeća, u kojemu se nalazi originalno „Zvono slobode” (Liberty Bell). Zvono slobode je simbolična ikona američke borbe za neovisnost jer je služilo da se pozivaju zakonodavci tijekom sjednica u Dvorani neovisnosti, ali i za pozivanje puka na javne skupove i proglase, pa tako i čitanje Američke deklaracije o neovisnosti 8. srpnja 1776. godine. Teško 943 kg i napuklo, danas stoji na posebnom mjestu nasuprot Dvorane, a u tornju je njegova kopija. Kopiju je na dvjestogodišnjicu neovisnosti, 1976. god., poklonila britanska kraljica Elizabeta II., a izliveno je u istoj radionici u Londonu u kojoj je bilo napravljeno i originalno zvono.

Na 18 ha Parka neovisnosti nalazi se 20 povijesnih građevina od kojih i dom Benjamina Franklina, koji je danas muzej posvećen njegovom životu i dostignućima.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Independence Hall
  1. Independence Hall na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Preuzeto 27. rujna 2012.
  2. Povijest Dvorane neovisnosti na službenim stranicama (engl.) Preuzeto 27. rujna 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]