Nacionalni park Kluane

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Internacionalni sustav parkova Kluane/Wrangell-St. Elias/Glacier Bay/Tatshenshini-Alsek
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Internacionalni sustav parkova Kluane/Wrangell-St. Elias/Glacier Bay/Tatshenshini-Alsek
Flag of Canada.svg Kanada Flag of the United States.svg SAD


NP Kluane na karti Kanada
NP Kluane
NP Kluane
Lokacija NP Kluane u Kanadi
Godina uvrštenja: 1979. (3. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, viii, ix, x
Ugroženost: -
Poveznica: 72 UNESCO

Nacionalni park i rezervat Kluane (engleski: Kluane National Park and Reserve) je zaštićeno područje nacionalnog parka i prirodnog rezervatana krajnjem jugozapadu kanadske pokrajine Yukon. NP Kluane je osnovan 1972. godine i ima površinu od od 22.016 km² i cijelom svojom zapadnom stranom graniči s Wrangell-St. Elias u Aljasci (SAD), a južnom s PP Tatshenshini-Alsek (Britanska Kolumbija), s kojima je zajedno upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Sjevernoj Americi još 1979. godine jer se „u ovom području nalazi najveća ledenjačka kapa izvan polarnih krugova, te spektakularni vrhovi i ledenjaci koji su dom mnogim sivim medvjedima, sobovima i aljaskim ovcama (Ovis dalli)”[1].

Ledenjak Kluane ispod Mount Logana

Odlike[uredi | uredi kôd]

Park čini 82% planinskog krajolika u kojemu se nalazi i najviša planina gorja Saint Elias, 5.959 m visoka planina Mount Logan. Neke od 105 zabilježenih vrsta ptica u parku su suri orao, bjeloglavi orao i polarna jarebica (Lagopus muta).

Park se nalazi unutar teritorija prvih naroda Champagne i Aishihik, te Kluane, male zajednice indijanaca koji imaju posebna prava lova i ribolova unutar parka.[2][3]

Širom parka postoje brojne pješačke staze koje povezuju popularno kampovalište na jezeru Kathleen s jezerom St. Elias, potokom Shorty Creek, ledenjakom Rock Glacier i drugim znamenitostima parka. Popularan je i rafting na rijeci Alsek, te jahanje konja kroz prolaz Alsek, ali i ribolov na brojnim potocima u parku.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kluane / Wrangell-St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Preuzeto 5. rujna 2012.
  2. Narodi Champagne i Aishihik (engl.) Preuzeto 5. rujna 2012.
  3. NarodKluane (engl.) Preuzeto 5. rujna 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Kluane National Park