Nacionalni park Pirin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nacionalni park Pirin
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Nacionalni park Pirin
Flag of Bulgaria.svg Bugarska


Pirin na karti Bugarska
Pirin
Pirin
Lokacija NP Pirina u Bugarskoj
Godina uvrštenja: 1983. (7. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, viii, ix
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/225 UNESCO

Nacionalni park Pirin (bugarski: Национален парк Пирин) je nacionalni park u jugozapadnoj Bugarskoj, a sastoji se od većeg dijela planine Pirin od 274 km² na 1.008-2.914 metara nadmorske visine. Uz njegove granice nalaze se još dva parka prirode, Bayuvi Dupki-Dzhindzhiritsa, jedan od najstarijih u zemlji, i Yulen, koji zajedno čine 403.32 km² zaštićenog područja.[1]

Park Viren je osnovan 8. kolovoza 1962. godine u želji očuvanja šuma na najvišem dijelu planine. Tada se prostirao na skromnih 64 km². U Banskom se osnovao odvojeni dio parka 1979. godine, da bi oba dijela pod istim imenom kao Nacionalni park Pirin bili upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi 1983. godine.

Pirin iz doline Razlog
Magnify-clip.png
Pirin iz doline Razlog
Gornje Vasilaško jezero

Zbog velike razlike u reljefu u parku se može naći velika raznolikost biljnog i životinjskog života, zbog čega je jedno od najzanimljivijih područja za botaničare i zoologe. Razlikuju se tri biljna pojasa ovisno o visini: šumska klima, podalpska i alpska klima. Tu se nalazi oko 1.300 vrsta viših biljaka i 300 vrsta mahovina (30% cijelog biljnog života u Bugarskoj), od toga je 18 endemskih vrsta poput runolista, simbola Pirina.

Oko 2090 vrsta i podvrsta kralješnjaka se može pronaći u parku, od kojih su 300-tinjak rijetkih vrsta, 214 endemskih i 175 relikta, kao i 15 koji su na međunarodnom popisu ugroženih vrsta. U parku se može naći 6 vrsta riba, 8 vrsta vodenjaka i 11 vrsta reptila, 160 vrsta ptica (40% vrsta ptica Bugarske), te 45 vrste sisavaca (50% vrsta u Bugarskoj) uključujući 12 vrsta šišmiša, te endemske divlju kozu i mrkog medvjeda.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Wolf Heckenjos: Nationalpark Pirin. Ausverkauf im Naturschutz, Nationalpark Br. 138., 2007., str. 29. – 31.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Nacionalni park Pirin