Surva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Surva narodni festival u oblasti Pernik
UNESCO logo.svg UNESCO – Nematerijalna svjetska baština
Surva narodni festival u oblasti Pernik
Flag of Bulgaria.svg Bugarska
Regija: Europa i Sjeverna Amerika
Godina upisa: 2015.
ID: 00968
Ugroženost: -
Poveznica: UNESCO

Surva (bugarski: Сурваки ili Сурва) je pučki festival koji se odvija svake godine 13. i 14. siječnja, za Novu godinu po starom Gregorijanskom kalendaru. Jezgra proslave je popularni maskenbal koji se izvodi u selima u cijele bugarske Pernik regije[1].

Kukeri na Survi u Perniku 2010. god.
Kukeri iz Begunovaca na Survi u Perniku 2012. god.

Prve noći maskenbalna skupina, Survakari (Kukeri), koji se sastoje od muškaraca, žena i djece u posebno pripremljenim maskama i kostimima, polaze prema središtu sela gdje pale vatru, zafrkavaju i igraju se s publikom. Neki sudionici prihvaćaju posebne uloge, kao što su vođe, mladenci, svećenici ili medvjed. Rano sljedećeg jutra, oni se okupljaju i po cijelom selu posjećuju kuće gdje ritualno vjenčavaju mlade parove, dok medvjed „mlati” ljude za dobro zdravlje. Domaćini očekuju dolazak s ritualnim obrokom i darovima. Nakon pučke fešte Survakari razdjeljuju darove i često doniraju prikupljena sredstva za siročad i siromašne.

Čin maskenbala apelira mlade ljude i podiže njihove samopouzdanje kao nastavljače tradicije. Cijele obitelji sudjeluju u prikupljanju materijala za maske i ostalih atributa tijekom cijele godine, te odrasli podučavaju mlade i djecu kako da naprave osebujne maske i kostime. Zbog toga je Surva upisana na popis nematerijalne svjetske baštine 2015. godine[1].

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Surva
  1. 1,0 1,1 Surova folk feast in Pernik region na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Preuzeto 6. siječnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]