Rezervat Srebrna

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Prirodni rezervat Srebrna
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Prirodni rezervat Srebrna
Flag of Bulgaria.svg Bugarska


Srebrna na karti Bugarska
Srebrna
Srebrna
Lokacija Prirodnog rezervata Srebrna u Bugarskoj
Godina uvrštenja: 1983. (7. zasjedanje) prošireno 1992. i 2003.
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: x
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/219 UNESCO

Prirodni rezervat Srebrna (bugarski: Природен резерват Сребърна) je rezervat prirode u sjeveroistočnoj bugarskoj pokrajini Južna Dobrudža (Dobrič), pored istoimenog sela, 2 km od Dunava i 18 km zapadno od grada Silistra.

Postoje tri legende o nastanku njegova imena: prva kaže da je jezeru ime dao kanu Srebristu koji je poginuo u nepravednoj bitci protiv Pečeneza kraj jezera; druga spominje brod prepun srebra koji je navodno potonuo u jezeru; a treća, najuvjerljivija, kaže da je jezero dobilo ime po srebrnastom odsjaju za vrijeme punog mjeseca.

Jezero Srebrna s okolicom se nalazi na migracijskom putu ptica selica između Europe i Afrike, Via Pontica. Rezervat je dom za 139 vrsta biljaka od kojih je 11 ugroženih vrsta, kao i 39 vrste sisara, 21 vrste reptila i amfibija, 10 vrsta riba, ali je najpoznatiji kao dom za 179 vrste ptica koje se gnijezde u ovom području kao što su: Dalmatinski pelikan, Grbavi labud, Sivonoga guska, Rđavi Lunj, Plavovrati slavuj, Čaplje i Vranci.

Prirodni rezervat je osnovan još 1948., a Ramsarska konvencija je zaštitila ovo područje 1979., da bi postao UNESCO-ova svjetska baština 1983. godine. Rezervat je proširen 1992. i 2003. godine i danas se prostire na 6 km² zaštićenog područja oko jezera i 5.4 km² oko tog područja. Jezeru dubina varira od 1 do 3 m, a u blizini je izgrađen i muzej s kolekcijom prepariranih životinja koje žive na tom području.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Rezervat Srebrna