Nakib Abdagić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nakib Abdagić
Puno ime Nakib Abdagić
Pseudonim Kiban
Rođenje 8. studenog 1947.
Donji Vakuf
Smrt 3. svibnja 2008.
Donji Vakuf
Nacionalnost Bošnjak
Književne vrste drama

Nakib Abdagić (Donji Vakuf, 8. studenog 1947. - Donji Vakuf, 3. svibnja 2008.) bio je bosanskohercegovački glumac[1] i dramski pisac.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen je 8. studenog 1947. godine u Donjem Vakufu. Preminuo je 3. svibnja 2008. godine u 61 godini života. Gimnaziju je završio u Bugojnu, a diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.[2] Više od deset godina je radio kao glumac u Bosanskom narodnom kazalištu u Zenica.

Drame i književnost[uredi VE | uredi]

Autor je nekolicine drama: Hamza Pogorelac, Deratizacija, Balwan City i Mudri Muradif, od kojih je najznačajnija Hamza Pogorelac, ratna drama izvedena 400 puta.[3]

Nakib Abdagić-Kiban je bio aktivan i u literarnoj djelatnosti, objavljivao je svoje radove u eminentnim jugoslavenskim časopisima poput Ježa, Oslobođenja i dr. Neke od svojih radova (pjesme, priče, epigrame, karikature) sabrao je u knjizi "Veži ata đe ti aga kaže".

Glumačka karijera[uredi VE | uredi]

U vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, 1993. godine, Nakib Abdagić-Kiban i njegov prijatelj i suborac Ibrahim Ćustić Ibrica s dramom Hamza Pogorelac su obišli mnoge bosanskohercegovačke gradove, među kojima i opkoljeno Sarajevo. Poslije rata, skupa sa Almom i Harisom Abdagić, dugi niz godina izvodio svoj autorski satirični kabare Balwan City.

Njegove najzapaženije uloge su u filmovima „Remake“ i „Iza granice“ i TV-serijama „Viza za budućnost“ i „Crna hronika“.[4][5]

Izvori[uredi VE | uredi]