Napoleonsko Napuljsko Kraljevstvo

Izvor: Wikipedija
Napuljsko Kraljevstvo

Regno di Napoli (tal.)
Regno 'e Napule (nap.)
Regnu di Napuli (sic.)
Royaume de Naples (fra.)

Kraljevstvo

1806.1815.
Zastava Grb
Zastava Grb
Lokacija Napuljskog Kraljevstva
Lokacija Napuljskog Kraljevstva
Napuljsko Kraljevstvo (označeno s eng. Kingdom of Naples) i okolne zemlje oko 1810. godine
Glavni grad Napulj
Jezik/ci talijanski, sicilijanski, napolitansko-kalabrijski, francuski
Religija katoličanstvo
Vlada monarhija
Kralj
 - 1806.1808. Joseph Bonaparte
 - 1808.1815. Joachim Murat
Povijest Napoleonski ratovi
 - Ulazak Josepha Bonapartea u Napulj
Bitka kod Campo Tenese
15. veljače 1806.
9. ožujka 1806.
 - Proklamacija 30. ožujka 1806.
 - Joachim Murat zamijenjuje Josepha Bonapartea na prijestolju 1. kolovoza 1808.
 - Bitka kod Tolentina 2.3. svibnja 1815.
 - Bečki kongres 9. lipnja 1815.
Danas dio Italija

Napoleonsko Napuljsko Kraljevstvo naziv je za razdoblje Napuljskog Kraljevstva od 1806. do 1815. godine kada je bilo francuska vazalna država smještena u Južnoj Italiji. Osnovana je kada je Joseph Bonaparte, stariji brat Napoleona I. Bonapartea, postavljen na prijestolje Napuljskog Kraljevstva.

Kada je Joseph postao kralj Španjolske 1808. godine, Napoleon je postavio svog šogora Joachima Murata da ga zamijeni. Murat je kasnije svrgnut na Bečkom kongresu 1815. godine jer je napao Austrijsko Carstvo, započevši Austro-napuljski rat u kojemu je odlučno poražen u Bitki kod Tolentina.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Britanska dominacija nad Sredozemljem onemogućila je Francuzima da preuzmu kontrolu nad Sicilijom, stoga je francuska moć bila ograničena samo na kopneno Napuljsko Kraljevstvo, dok je Ferdinand i dalje boravio i vladao Kraljevinom Sicilije.

U Bitki kod Tolentina (3. svibnja 1815.), napuljska je vojska bila potisnuta. Iako je Murat pobjegao u Napulj, njegova je pozicija bila neodrživa te je uskoro nastavio svoj bijeg, napustivši Napulj i krenuvši za Francusku.

Ferdinand je ubrzo vraćen na napuljsko prijestolje, a Bečki kongres potvrdio je ujedinjenje Napuljskog Kraljevstva i Kraljevine Sicilije, koja su se 1816. godine ujedinile u Kraljevina Dviju Sicilija koja je trajala do 1861. godine.

Vojska[uredi | uredi kôd]

Vojska Napuljskog Kraljevstva bila je naoružana kopnena snaga koja je, zajedno s Grande Armée, sudjelovala u mnogim važnim kampanjama Napoleonskih ratova.

Napoleonovom okupacijom i stvaranjem novog kraljevstva 1806. godine, napuljsko je prijestolje prvotno bilo povjereno Napoleonovom bratuJosephu Bonaparteu. Od 1808. do 1815. godine na napuljsko prijestolje umjesto Josepha dolazi Joachim Murat, jedan od najsjajnijih vojnih zapovjednika Napoleonskog Francuskog Carstva.

Nakon likvidacije Joachima Murata, napuljska vojska nije bila raspuštena, već je bila spojena s drugom vojskom koju su Burbonci zadržali tijekom svog progonstva na Siciliji.

Državni simboli[uredi | uredi kôd]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Zastava je promijenjena nakon dolaska Joachima Murata na vlast.
  2. Zastava je 1811. godine ponovno promijenjena.

Izvori[uredi | uredi kôd]