Prijeđi na sadržaj

Natalie Wood

Izvor: Wikipedija
Natalie Wood
Natalie Wood
Natalie Wood u filmu "Ciganka"
Rodno ime Natalia Nikolaevna Zakharenko[1]
Rođenje 20. srpnja 1938., San Francisco, Kalifornija
Smrt 29. studenog 1981., Santa Catalina, Kalifornija
Suprug Robert Wagner (1957.-1962.; 1972.-1981.)
Richard Gregson (1969.-1971.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Natalie Wood (San Francisco, Kalifornija, 20. srpnja 1938. - Catalina Island, Kalifornija, 29. studenog 1981.), pravim imenom Natalia Nikolaevna Zakharenko, bila je američka glumica. Najpoznatiji filmovi su joj "Buntovnik bez razloga", "Priča sa zapadne strane" "Sjaj u travi" i "Tragači".

Mlade godine[uredi | uredi kôd]

Natalie Wood je rođena 1938. u San Franciscu kao kći ruskih pravoslavnih imigranata Nikolaja i Marije Zaharenko, koji su jedva govorili engleski kada su se preselili u SAD.[1] Roditelji su si kasnije promijenili prezime u Gurdin, tako da se ona od svoje 4. godine zvala Natasha Gurdin. S obzirom na svoje rusko porijeklo, znala je tečno govoriti i engleski i ruski. Natalie je već kao malo dijete započela karijeru filmovima (“Čudo na 34. ulici” iz 1947. ) pod strogim nadzorom majke. Njena sestra Lana Wood je bila također glumica te je nastupila i u Playboyu, dok je njen otac Nikolai opisan kao pasivni alkoholičar koji je činio sve što mu je rekla supruga.

Karijera[uredi | uredi kôd]

James Dean i Natalie Wood u "Buntovnik bez razloga"

S nepunih 17 godina je snimila već 18 filmova, ali je htjela "ozbiljnu" ulogu te je uspjela izboriti ulogu u slavnoj drami “Buntovnik bez razloga” (1955.) Nicholasa Raya koji ju je izvukao iz kategorije dječjih zvijezda. Navodno je tijekom snimanja imala aferu s redateljem Rayom i glumcem Dennisom Hopperom,[2] ali ne i sa zvijezdom Jamesom Deanom. Za tu je ulogu nominirana za Oscara za najbolju sporednu glumicu.

Kasnije su uslijedile uloge u slavnim filmovima “Tragači” i “Priča sa zapadne strane” (koja je osvojila Zlatni globus i Oscara za najbolji film). Za ulogu spolno frustrirane tinejdžerke u drami “Sjaj u travi” i djevojke koja planira napraviti pobačaj u “Ljubav s potpunim strancem” je ponovno nominirana za Oscara, ovog puta za glavnu ulogu. Time je postala prva - i za sad jedina osoba - koja je izborila čak tri nominacije za Oscara u kategoriji-Najbolja glumica i to do svoje 25. godine.[2]Godine 1966. je uzela trogodišnju pauzu od filmova kako bi više bila sa svojom obitelji (te je navodno zbog toga odbila ulogu u klasiku "Bonnie i Clyde").[2] Čak i kada se vratila filmu, snimala je sve rjeđe tijekom 1970-ih. Osvojila je 3 Zlatna globusa; dva je dobila u kategoriji za "Najobećavajuća Nova zvijezda", a jedan za ulogu u TV seriji “Odavde do vječnosti” iz 1980.

Elvis Presley i Warren Beatty također su bili neki od slavnih osoba s kojima je imala ljubavnu vezu.[2]

Njen brak s glumcem Robertom Wagnerom je bio vrlo buran, ali njih dvoje su živjeli zajedno sve do njene smrti.

Smrt[uredi | uredi kôd]

1981. Wood se utopila i preminula sa samo 43 godine dok je jahta njenog supruga Wagnera bila na Catalina Islandu. Istraga iz Los Angelesa utvrdila je da se radilo o nesretnom slučaju jer je Wood te noći popila previše alkoholnih pića, iako su se spekulacije o tom događaju nastavile.[1] Autopsija je također otkrila da je njeno tijelo imalo masnice. Navodno je Natalie htjela ili napustiti jahtu ili osigurati kormilo ali se slučajno poskliznula, pala u vodu i utopila. Da stvar bude još čudnija, ona je tijekom cijelog svog života imala fobiju od duboke vode. U tom razdoblju je snimala film “Brainstorm” te se pripremala za kazališnu predstavu “Anastazije”. Njena sestra Lana je 2010. izjavila da vjeruje da se Natalie utopila nedugo nakon svađe s Wagnerom.[1] Ondašnji kapetan broda, Dennis Davern, u svojoj je knjizi Doviđenja, Natalie, doviđenja sjaju također napisao da je glumica poginula nakon svađe sa suprugom.[1]

30 godina kasnije, 18. studenog 2011., američka policija je ponovno otvorila slučaj radi preispitivanja nekih činjenica u svezi njene smrti.[1]

Imala je dvije kćerke; Natasha Gregson Wagner (s Richardom Gregsonom) i Courtney Wagner (s Robertom Wagnerom).

Izabrana filmografija[uredi | uredi kôd]

1965. - Velika utrka (The great race)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e f Natalie Wood: LA police reopen actress' death inquiry. BBC News. 18. studenoga 2011. Pristupljeno 28. studenoga 2011.
  2. a b c d Natalie Wood: A Hollywood enigma. BBC News. 18. studenoga 2011. Pristupljeno 28. studenoga 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Natalie Wood