Prijeđi na sadržaj

Nikola Demonja

Izvor: Wikipedija
Nikola Demonja
Nikola Demonja
Rođenje 6. prosinca 1919., Vlahović kraj Gline
Smrt 6. rujna 1944., Požega
Poznat(a) po zapovjednik Dvanaeste slavonske divizije NOVJ-a
Zanimanje stolar
Portal o životopisima

Nikola Demonja (Vlahović, kraj Gline, 6. prosinca 1919.Požega, 6. rujna 1944.) bio je sudionik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 6. prosinca 1919. godine u selu Vlahović kraj Gline. Potječe iz seljačke obitelji. Osnovnu školu završio je u svom selu, a poslije toga je izučio za stolara.

Travanjski rat i okupacija Kraljevine Jugoslavije 1941., zatekli su ga na odsluženju vojnog roka. Nikola se već u travnju 1941. godine vratio u svoje selo, gdje se povezao s komunistima i radio na organiziranju oružanog ustanka. Od 23. srpnja 1941. godine, bio je u sastavu prve ustaničke skupine na Banovini, zajedno s Vasiljom Gaćešom. Tog dana u napadu na Banski Grabovac, Demonja je zarobio općinskog bilježnika i svojoj skupini šest pušaka.

Sudjelovao je i u ostalim akcijama i diverzijama partizana u Baniji. Godine 1941., postao je član Komunističke partije Jugoslavije. Ubrzo je postao vodnik prvog voda u Banijskom partizanskom odredu, a u ožujku 1942. zapovjednik Banijske proleterske čete.

U jesen 1941. godine, ustaške postrojbe krenule su na goru Šamaricu kako bi uništile partizansku bazu Vasilja Gaćeše. Tada su, Nikola i njegova ophodnja bombama uništili skupinu ustaša i donijeli na Šamaricu tri puške.

Ispraćaj poginulog Nikole Demonje.

U svibnju 1942., Nikola Demonja, po odluci Glavnog štaba Hrvatske, otišao je s proleterskom četom u Slavoniju, kako bi pomogli tamošnjim partizanima u borbi. Demonja je u Slavoniji bio zapovjednik bataljuna, zamjenik zapovjednika i zapovjednik Sedamneste slavonske udarne brigade, te zapovjednik Dvanaeste udarne slavonske divizije. Sudjelovao je u borbama kod Voćina 1943., kod Čaglina u oslobođenju Čazme, te u borbama kod Podgorača i Grubišnog Polja.

Poginuo je kao zapovjednik Dvanaeste slavonske divizije u jurišu kod Požege, 6. rujna 1944. godine.

Odlikovanja[uredi | uredi kôd]

Još za života, rujna 1944. godine, odlukom Predsjedništva AVNOJ-a, bio je odlikovan Ordenom partizanske zvijezde drugog reda, a za narodnog heroja, postumno je proglašen 19. lipnja 1945. godine.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]