Nikola Koydl

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Nikola Koydl (6. veljače 1939. Karlovac ) je hrvatski slikar i redoviti profesor na ALU Zagreb. Područje njegova slikarskog izražavanja su crtež, grafika i plastično oblikovanje.[1]

Životopis[uredi VE | uredi]

Akademiju je završio 1962. u klasi profesora Đure Tiljka. Od 1962. do 1969. bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića. Od tada poduzima niz studijskih putovanja u Francusku, Italiju, Mađarsku, Španjolsku, Dansku, Austriju. Sudjeluje na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada. Njegovi radovi se nalaze u mnogim galerijama i muzejima i privatnim zbirkama. Od 1968. bavi se grafikom.

Djelo[uredi VE | uredi]

Koydl je suvremeni slikar nefigurativnog, visoko profinjenog izraza. Njegova osnovna tema je krajolik, a kasnije objekti i sami osjećaji. Priklonio se apstraktnom kolorističkom ekspresionizmu uz manji broj tonskih modelacija, sažeto i reducirano slikajući krajolik. Kasnije, svoj izraz je jasnije uobličio u organskoj apstrakciji s neznatnim naznakama pejzaža. Na nekim slikama prešao je u treću dimenziju, ne predajući se uobičajenoj plošnosti suvremenog slikarstva, koristeći stakloplastiku na lesonitu. Plasticitet koji je oduvijek bio prisutan u njegovim radovima, u novije vrijeme je postupno postao glavna tema. Tako pokušava izmiriti slikarstvo i kiparstvo u skladu sa postmodernističkim interdisciplinarnim pristupom umjetnosti i životu. Izradio je manji broj skulptura i reljefa, od čega je privremeno odustao zbog materijala opasnog po zdravlje.

1999. je dobio nagradu Vladimir Nazor za slikarstvo te za životno djelo 2009. godine. [1]

Odnos kritike[uredi VE | uredi]

Likovna kritika od samih početaka se pozitivno izjašnjavala o slikarevu radu. Većina je uvidjela samosvojan, originalan put od slike ka znaku i prelaz od pejzaža do ideje o pejzažu. Sam Koydl pak kaže da se iza svake pojedine slike krajolika uvijek nalazio konkretan motiv.

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Grgo Gamulin: Nikola Koydl, 1989.
  • Kontura, časopis za likovnu umjetnost br. 69.
  1. 1,0 1,1 Maja Burger: Vodič kroz izložbe, Hrvatsko slovo, 27. siječnja 2012., str. 18.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Službena web stranica