Noćna mora Željka Malnara

Izvor: Wikipedija
Noćna mora Željka Malnara
Noćna Mora (08).JPG
AutorŽeljko Malnar
Država podrijetlaHrvatska
JezikHrvatski
Produkcija
ProducentNedjeljko Badovinac (Jumbo)
Prikazivanje
U HrvatskojOTV (1992.-2005.)
Z1 Televizija (2005.-2010.)
Emitiranje3. listopada 1992.26. lipnja 2010.

Noćna mora Željka Malnara ili Nightmare Stage by Željko Malnar bio je noćni talk show televizijske postaje OTV (do 2005. godine), a potom Z1 Televizije (od 2005. godine). Autor Željko Malnar počeo je s emitiranjem (kako ga je i sam nazivao) anti-televizijskog showa 3. listopada 1992., subotnjim noćima uživo od 22:00 do jutarnjih sati (ponekad čak 6:00 ili 8:00). Emitiranje Noćne More službeno je završilo 26. lipnja 2010. S vremenom je emisija zbog svoje jedinstvene originalnosti i rušenja tabua stekla kultni status i veliku gledanost. Zagrebački odbor Gradske skupštine za javna priznanja nominirao je 2004. godine Noćnu moru za dodjelu Plakete Grada Zagreba, i to "za njezinu autentičnost, hrabro suprotstavljanje umjetnom virtualnom svijetu, lažnim veličinama i društvenoj hipokriziji". Međutim, nominacija nije prihvaćena nakon što je Hrvatski helsinški odbor ustvrdio da se u toj emisiji "beskrupulozno koriste hendikepirane osobe i širi rasizam".

Pored pokojnog Malnara stalnu ekipu Noćne more činili su njegovi živopisni susjedi:

 • Zvonimir Levačić "Ševa" - Ministar obrane Republike Peščenice
 • Vladimir "Vlado" Matijević "Jaran"/"Jajan" - novinar
 • Remzo Krak-Sirotković - Urednik vijesti i narodni pjesnik
 • Sead Hasanović "Braco" CroRom - Zastupnik romske nacionalne manjine
 • Nediljko Alagušić "Tarzan" - Ministar ćudoređa Republike Peščenice
 • Bruno Tomašić "Anđa" - Predstavnica LGBT-zajednice Republike Peščenice
 • Stanislav Hrenović "Stankec" - Narodni tribun Republike Peščenice
 • Nenad Blatnik "Cezar" - Pjevač i bivši boksački prvak
 • Ivica Lako "Laki" - Plesač i ovisnik o marihuani
 • Siniša Polovina "Gibo iz Kutine" - Pjevač
 • Emir Ilijaš - Erotski pjesnik
 • Ivan Plehan "Ivek" - Najbolji harmonikaš svih vremena
 • Darko Đugumović - Pjevač-imitator
 • Ljubomir Đomešić "Ljubo" - Filozof i mudrac
 • Darko Dijanović "Darkec" - Hrvat koji želi postati Srbin
 • Darijan Mišak "Dačo Galeb" - Najbolji izvođač pjesme "Moj galebe" svih vremena
 • Krešimir Ricijaš "Đovani" - Podvojena ličnost, perač prozora koji misli da je pilot
 • Zoran Krivić - Prodavač ukradenih i krivotvorenih umjetnina
 • Ivo - ribar s otoka Oliba
 • Milan Radonjić "Vidoviti Milan" - Najveći tarot-majstor na Balkanu


Njegov kabinet činili su njegovi susjedi, koji su u stvarnom životu siromasi, alkoholičari, socijalni slučajevi tj. osobe sa sniženim intelektualnim sposobnostima poput Ševe, Jarana, Remze, Tarzana, Stankeca, Cezara, Lakija, Emira itd. Sve to koristio je kao satiričku platformu za ismijavanje političke scene i društva u kakvom se nalazio.

Često je bio slučaj da se gledatelji koji se telefonski uključe u show počnu obostrano vrijeđati s domaćinima i gostima showa.

Ponekad je iznervirani Malnar govorio gledateljima; "Jadnici, ugasite televizor i idite spavati!" "Idiote, zar nemaš pametnijeg posla, nego gledati televiziju u tri ujutro! Hajde, laku noć!" "Što je, bijedniče, nemaš novaca za biti vani, nego mene moraš gledati na svome malom bijednom crnobijelom televizoru?" "Ako vam se ne sviđa emisija, uzmite daljinski i okrenite imate sto drugih programa, kreteni!"

Malnar je ponekad znao držati monologe po pola sata ili sat vremena gdje je pričao razne stvari od svog putovanja, trenutne vlasti, politike do socijalnih i svakodnevnih tema, a uz standardne psovke, palio je cigaretu u programu što je bilo strogo kažnjivo...

Svakako kada je riječ o jedinstvenoj i neponovljivoj emisiji treba spomenuti Malnarovog dugogodišnjeg suradnika i producenta Noćne More Nedjeljka Badovinca Jumba, čovjek koji se rijetko pojavljivao ispred kamere, ali je zato vodio režiju, kamere i ostalo, a svojim specifičnim humorom je zaslužan za mnoge smiješne i zanimljive scene u emisiji poput toga da se Ševi na telefonu predstavi kao njegova doktorica, a on je uvjeren da zaista razgovara sa svojom doktoricom, kada se Jaranu predstavi da je njegova matičarka te ga uspije isprovocirati do te mjere da napusti studio, Darkecu da je njegova susjeda koja je upućena u njegov seksualni život, itd...


Nightmare Stage naziv je Malnarove kolumne koja se redovito objavljivala u tjedniku Globus.

2003. godine Noćna mora ugostila je Dennisa Rodmana, koji je u Zagreb došao samo zbog sudjelovanju u showu nakon što mu ga je njegov prijatelj Hrvat pokazao putem interneta.

Z1 Televizija promijenila je satelitsko emitiranje; od listopada 2009. promijenjeno je s Hotbirda na Atlantic Bird, tako da brojni obožavatelji širom Europe, koji su show pratili putem satelitskog programa, od tada više nisu mogli pratiti show.

Popularni član Noćne more Zvonimir Levačić - Ševa preminuo je 5. svibnja 2010. Vijest o smrti legendarnog Ševe objavile su i velike hrvatske medijske kuće.[1][2] Tri godine kasnije, 9. srpnja 2013, preminuo je i autor Noćne more Željko Malnar. A od ekipe do danas umrli su još i Ivek, Ali, Ljubo, Ivo ribar s Oliba, baka Milica, Stankec,[3] Tarzan,[4] Laki[5] i Jumbo.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Dnevnik.hr Umro Ševa, zvijezda legendarne Noćne more, 6. svibnja 2010.
 2. Dnevnik.hr Prijatelji se oprostili od velikana Ševe, 6. svibnja 2010.
 3. www.vecernji.hr, "Napustio nas je popularni Stankec iz Malnarove 'Noćne more'", Stanislav Hranović, popularni Stankec, koji je preminuo u nedjelju od dugotrajne bolesti, bio je, kažu, duša talk showa kojem je autor bio Željko Malnar., objavljeno 18. lipnja 2018., pristupljeno 17. kolovoza 2018.
 4. Tabloid.hr: Preminuo Tarzan iz Malnarove 'Noćne more' RTL. 4. studenoga 2020. Pristupljeno 5. studenoga 2020.
 5. Preminuo Laki iz 'Noćne more' 24sata. 31. kolovoza 2021. Pristupljeno 1. rujna 2021.
 6. Preminuo Nedjeljko Badovinac Jumbo, producent 'Noćne more' 24sata. 5. studenog 2022. Pristupljeno 5. studenog 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]