Prijeđi na sadržaj

Nogometna reprezentacija Francuske Gijane

Izvor: Wikipedija
Francuska Gijana
Nogometni savez Sélection de Guyane de football
Izbornik Ghislain Zulémaro
Kapetan Laurent Ringuet
FIFA-ina ljestvica 117. (stanje )
Domaći dres
Gostujući dres
Prvi međunarodni nastup
Francuska Gvajana 0:0 Martinique
(Francuska Gvajana, listopad 1969.)
Najveća pobjeda
Francuska Gvajana 4:0 Surinam
(Francuska Gvajana, 13. svibnja 1995.)
Francuska Gvajana 4:0 Dominika
(Martinique, 14. studenog 2004.)
Najveći poraz
Jamajka 5:0 Francuska Gvajana
(Kingston, Jamajka, 8. siječnja 2005.)

Nogometna reprezentacija Francuske Gvajane (fra. Sélection de Guyane de football) je nacionalni nogometni sastav Francuske Gvajane kojeg kontrolira Nogometna liga Francuske Gvajane (fra. Ligue de Football de Guyane) koji se pak nalazi unutar Francuskog nogometnog saveza (fra. Federation Francaise de Football). Prvu utakmicu reprezentacija je odigrala u listopadu 1969. protiv Martiniquea te na njoj nije bilo pogodaka.

Francuska Gvajana je prekomorski departman Francuske te nije članica FIFA-e iako nosi njen kod GYF. Budući da se zemlja ne nalazi u FIFA zajednici, Francuska Gvajana se ne može natjecati u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo. S druge strane, Francuska Gvajana se kao i Gvajana i Surinam fizički nalaze u Južnoj Americi ali su njihove reprezentacije članice sjevernoameričkog kontinentalnog saveza CONCACAF. Zbog toga se te reprezentacije mogu natjecati u kvalifikacijama za sudjelovanje na kontinentalnom CONCACAF Zlatnom kupu. Vezano uz Francusku Gvajanu, postoji pravilo da na Zlatnom kupu za njenu reprezentaciju mogu igrati igrači koji posljednjih pet godina nisu nastupali za Francusku. To pravilo vrijedi i za reprezentacije Martiniquea i Gvadalupe.

Jednim od većih uspjeha reprezentacije smatra se osvajanje turnira PARBO Beer Cup protiv Surinama. Uspjeh je tim veći jer su za Surinam mogli nastupati surinamski igrači koji su bili nizozemski reprezentativci. To je moguće jer PARBO Beer Cup nije međunarodno priznati turnir.

Reprezentacija svoje nogometne utakmice igra na stadionu Stade de Baduel.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]