Obrazovanje u Mađarskoj

Izvor: Wikipedija
Sveučilište tehnologije i ekonomije u Budimpešti, najstariji institut tehnologije na svijetu, osnovan 1782.

Obrazovanje u Mađarskoj uglavnom je javno, a provodi ga Ministarstvo za ljudske resurse.

Obrazovanje u predškolskim vrtićima obvezno je i predviđeno za svu djecu između tri i šest godina, nakon čega je pohađanje škole također obvezno do dobi od šesnaest godina.[1] Osnovno obrazovanje obično traje osam godina. Srednjoškolsko obrazovanje uključuje tri tradicionalna tipa škola usredotočenih na različite akademske razine: gimnazija upisuje najdarovitiju djecu i priprema studente za sveučilišne studije; srednje strukovne škole za srednjoškolce traju četiri godine, a tehnička škola priprema učenike za strukovno obrazovanje i svijet rada.

Sustav je djelomično fleksibilan i postoje mogućnosti promjena škole, na primjer diplomanti iz strukovne škole mogu postići dvogodišnji program za pristup strukovnom visokom obrazovanju.[2] Trendovi u međunarodnoj studiji matematike i znanosti (TIMSS) ocijenili su mađarske učenike od 13 i 14 godina među najboljima na svijetu u područjima matematike i znanosti.

Većina mađarskih sveučilišta su javne ustanove, a studenti tradicionalno studiraju bez plaćanja naknade. Opći uvjet za upis na sveučilište je matura. Mađarski sustav javnoga visokoga obrazovanja obuhvaća sveučilišta i druge visokoškolske ustanove koji pružaju obrazovne programe i srodne stupnjeve do doktorskog stupnja te također doprinose istraživačkim aktivnostima. Zdravstveno osiguranje za studente je besplatno do kraja studija.

Engleski i njemački jezik važni su u mađarskom visokom obrazovanju, postoji niz programskih stupnjeva koji se podučavaju na tim jezicima, što godišnje privlači tisuće studenata na razmjenama. Mađarsko visoko obrazovanje i osposobljavanje rangirano je kao 44. od 148 zemalja u Globalnom izvješću o konkurentnosti 2014. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]