Religija u Mađarskoj

Izvor: Wikipedija
Vjere u Mađarskoj. Tumač:
- crveno: rimokatolici
- plavo: reformirani
- zeleno: evangelici
- narančasto: grkokatolici
- žuto: ateisti/nepoznati

Religija u Mađarskoj zastupljena je s nekoliko vjerskih zajednica.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Mađarska je tradicijski rimokatolička. Širenje protestantizma zahvatilo je i Mađarsku. Kao i u Austriji i Italiji, gdje se protestantizam jače proširio, nacionalne su se manjine asimilirale, makar su negdje bile i većinom. Kalvinizam se osobito proširio i smatrao se simbolom mađarstva. U 16. st. oni čine većinu u cijeloj Mađarskoj, a danas je u Mađarskoj najbrojniji samo na istoku Mađarske. Veliku ulogu u sprječavanju širenja protestantizma i zadržavanja rimokatoličanstva u Mađara odigrali su i hrvatski svećenici. U Mađarskoj se doseljavaju u ranom novom vijeku Židovi i bili su brojna zajednica. Mnogi su poslije stradali u holokaustu ili su iselili na Zapad. Postoji mala zajednica grkokatolika. Posljedica sovjetske komunističke vlasti nad Mađarskom je bila snažna ateizacija društva.

Vjerska struktura[uredi | uredi kôd]

Procjene koje navodi CIA iz 2011. govore o sljedećem vjerskom sastavu:[1]

Popisom stanovništva u Mađarskoj 2011. utvrđeno je ovo stanje:[2]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (eng.) CIAArhivirana inačica izvorne stranice od 24. prosinca 2018. (Wayback Machine) The World Factbook — Central Intelligence Agency - Field listing: Religions. Pristupljeno 31. listopada 2016.
  2. Popis stanovništva u Mađarskoj 2011. - izvješćeArhivirana inačica izvorne stranice od 17. srpnja 2019. (Wayback Machine), str. 23
  3. (eng.) 2.1.7.1 Stanovništvo po vjeri, denominaciji i glavnim demografskim značajkama, 2011 (XLS). Središnji statistički ured Republike Mađarske. Pristupljeno 27. siječnja 2016.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Religija u Mađarskoj