Odrubljivanje glave

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Petru Zrinskom i Krsti Frankopanu odrubljene su glave u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671.

Odrubljivanje glave je čin kojim se glava odrubljuje od ostatka tijela. Kod ljudi i većine životinja taj čin vrlo brzo dovodi do moždane smrti, s obzirom na to da nakon nekoliko minuta mozak ostaje bez krvi. Postojeća medicinska tehnologija nije u stanju održati odrezanu glavu na životu, odnosno prišiti je natrag na tijelo s obzirom na prevelika oštećenja presječene kičmene moždine, arterija i mišića.

Odrubljivanje glave se gotovo u pravilu događa kao posljedica, odnosno metoda ubojstva ili izvršenja smrtne kazne, a kao alat se pri tome koristi hladno oružje s oštricom (nož, mač, sjekira), žica ili posebni uređaji kao što je giljotina. Kroz povijest je bilo često ritualno obezglavljivanje leševa ili na drugi način ubijenih ili pogubljenih osoba. Krvnik koji je specijaliziran za pogubljenje odsijecanjem glave se zove glavosječa.

Osim na taj način, do odrubljivanja glave može doći i nesretnim slučajem – prilikom eksplozija, automobilskih i drugih nesreća. Iako su takvi slučajevi rijetki, moguće je izvršiti i suicid rezanjem vlastite glave.[1]

Odrubljivanja glave u prenesenom značenju označava i svaki čin kojom se neka država ili organizacija onesposobljava tako što joj se trajno ili privremeno ukloni ili onesposobi njeno vodstvo.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Guillotine death was suicide. BBC News. 24. travnja 2004. Pristupljeno 26. rujna 2008.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Odrubljivanje glave