Oklopna bojna GOMBR

Izvor: Wikipedija
Oklopna bojna
Osnovana 2007.
Država Hrvatska
Grana Hrvatska kopnena vojska
Vrsta oklopna postrojba
Dio Gardijska oklopno-mehanizirana brigada
Sjedište vojarna 3. Gardijske brigade "Kune" Đakovo
Oprema tenkovi M-84, BVP M-80A
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
pukovnik ivan stipić

Oklopna bojna postrojba je bila u sastavu Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Bila je jedna od najznačajnijih manevarskih postrojbi GOMBR-a. Bila je smještena na vojnom poligonu Gašinci, a nastala je od oklopne bojne 3. GOMBR-a u čijem su pak sastavu bile oklopne postrojbe 3. i 5. gardijske brigade. Tako, iako nije deklarirani sljednik nijedne ratne postrojbe, Oklopna bojna svoje korijene ipak vuče iz elitnih postrojbi Hrvatske vojske. O tome najbolje svjedoči podatak da je gotovo 70 posto djelatnika Oklopne bojne ima ratno iskustvo, a više od 15 posto u Bojnu ih je ušlo u posljednjih pet godina.

U svom sastavu Oklopna bojna je imala dvije tenkovske te po jednu mehaniziranu, zapovjednu i logističku satniju. Ova postrojba GOMBR-a, osim tenkovima M-84, bila je naoružana i s BVP M-80A, kojima je osnovna namjena prijevoz mehaniziranog pješaštva i potpora tenkovskim postrojbama, a imala i specijalna vozila za izvlačenje i popravak oklopnih vozila te velik broj motornih vozila za opskrbu postrojbe potrebnim sredstvima. Posljednjim preustrojem brigade (2020.g.) bojna je prestala postojati; tenkovske satnije su postale dio Tenkovske bojne "Kune", a mehanizirana satnija dio 1. mehanizirane bojne "Sokolovi".

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]