Pašticada

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pašticada

Pašticada je tradicionalno hrvatsko jelo od goveđeg buta kuhanog u slatko-kiselom umaku od luka i mrkve, suhih šljiva, prošeka, crnog vina i octa.[1][2][3] Često se naziva dalmatinska pašticada jer potječe iz Dalmacije. Priprema i kuhanje su vrlo dugi i uključuju mariniranje govedine nadjevene komadima češnjaka, pancete i klinčića u octu i vinu dvanaest ili više sati te pečenje i kuhanje najprije cijelog, a onda i narezanog komada mesa u gustom umaku.

U Hrvatskoj je pašticada obrok koji se priprema za važne blagdane, vjenčanja i krštenja. Obično se poslužuje s njokima ili širokim rezancima.

U internacionalnoj kuhinji pašticadi je po sastojcima i načinu pripreme najsličnije njemačko jelo Sauerbraten; za nj se uzima da se rasprostranilo iz rimske kolonije Köln.[4] U sjevernoj talijanskoj regiji Pijemont sprema se jelo Brasato al Barolo, s vinom svojstvenim za tu regiju i ponekad klinčićem kao začinom, ali bez octa i suhih šljiva.[5] Za razliku od pašticade, odresci se u oba jela jedu tek preliveni vinskim umakom, bez odvojenog dodatnog kuhanja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dalmatinska pašticada babe Nane na kaštelanski način. coolinarika.com. 30. rujna 2008. Pristupljeno 26. studenoga 2020.
  2. Pašticada. gastrodiva.bloger.index.hr. 10. svibnja 2017. Pristupljeno 26. studenoga 2020.
  3. Pašticada. recepti.hr. 2012. Pristupljeno 26. studenoga 2020.
  4. Authentic German Sauerbraten. The Daring Gourmet (engleski). 2. listopada 2018. Pristupljeno 26. studenoga 2020.
  5. Brasato al Barolo (Beef Braised in Barolo Recipe). Eataly (engleski). 28. listopada 2020. Pristupljeno 25. prosinca 2020.