Pavao Miki

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pavao Miki
Pavao Miki
Rođen oko 1562.
Tounucumada
Preminuo 5. veljače 1597.
Nagasaki
Beatificiran 14. rujna 1627.
Kanoniziran 8. lipnja 1862.
Spomendan 5. veljače
Zaštitnik Japana
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Sveti Pavao Miki (Tounucumada, oko 1562.Nagasaki, 5. veljače 1597.), kršćanski mučenik, isusovac i svetac.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mladost, obrazovanje i pastoralni rad[uredi | uredi kôd]

Pavao Miki u dobi od 5 godina primio je krštenje skupa sa svojim roditeljima koji ga kasnije povjeriše Isusovcima na odgoj. Godine 1586., kad su mu bile 22 godine, stupio je u novicijat Družbe Isusove. Prve zavjete položio je godine 1588. Zatim je tri godine studirao u mjestu Arie. Latinski mu je bio veoma težak jezik. Ubrzo je počeo djelovati kao katehist i propovjednik, a to mu je kao domaćem sinu išlo dobro od ruke. Bio je sposoban za dijalog s nekršćanima. Nakon uspješnog djelovanja u Kyushu pozvan je u središnji Japan gdje je također uspješno djelovao među samurajima, pripadnicima viših slojeva japanskog društva.

Mučeništvo[uredi | uredi kôd]

U prosincu godine 1596. bio je zatvoren. Njegov je život bio neprestani rast u nasljedovanju Krista raspetoga i sav u službi naviještanja Evanđelja. O tome svjedoče njegova brojna pisma, osobito ona iz zatočeništva. Njegovo posljednje pismo krasna je ispovijest vjere u Krista od mučenika koji za svoju vjeru hrabro ide u smrt. Nalazeći se pribijen na križ, kao i njegov božanski Učitelj, Pavao Miki je s križa prisutnima ovako progovorio: "Kad sam već došao do ovog trenutka, držim da među vama nema toga koji bi vjerovao da ću sad prešutjeti istinu pa vam izjavljujem da nema nijednog puta k spasenju do onoga što ga imaju kršćani. Taj me put uči da oprostim neprijateljima i svima koji me uvrijediše pa rado opraštam kralju i svim začetnicima moje smrti i molim ih da se dadu uvesti u kršćanski krst."

Ostala dva Mikijeva subrata: Ivan Soan, po svom rodnom otoku nazvan Goto, i Jakov Kisai, iako su od njega bili različite dobi, bili su s njime združeni jednakom vjernošću Kristu i željom za mučeništvom.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Pavla Mikija i drugove blaženima je proglasio 1627. papa Urban VIII., a svetima 1862. papa Pio IX. Posvećene su im brojne župe i crkve u Japanu i širom svijeta.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta