Pero Miljković – Limunada

Izvor: Wikipedija
Pero Miljković – Limunada
Pero Miljković – Limunada
Rođenje Trnovica, 1948.
Smrt Dubrovnik, 2004.
Nacionalnost Hrvat
Portal o životopisima

Pero Miljković – Limunada (Trnovica, 1948. - Dubrovnik, 2004.) hrvatski poslovni čovjek i likovni umjetnik.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen u Trnovici, osnovnu školu pohađao u Čepikućama, završio srednju Ekonomsku školu u Dubrovniku. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja radi u hotelu Excelsior kao portir i dolazi na zamisao prodaje limunade koja se pokazala izvrsnim poslovnim pothvatom i donijela mu nadimak "Limunada".[1] Za vrijeme studija na Pravnom fakultetu u Zagrebu dolazi na zamisao otvoriti ugostiteljski objekt u žutoj podmornici na koju ga je navela pjesma Beatlesa, Yellow Submarine iz 1968. U to vrijeme bavi se i menadžerskim poslovima, organizira koncerte: Tomislava Ivčića, Dubrovačkih trubadura, Bijelog dugmeta, Parnog valjka i mnogih drugih. Iz Bijele je doplovio na kupljenoj zastarjeloj podmornici koju je htio usidriti u Gradskoj luci, gradske vlasti na kratko dozvoljavaju rad na Batahovini nakon čega je Žuta podmornica odvedena u rezalište u Splitu.[1][2] Godine 1975. diplomira na Pravnom fakultetu te upisuje studij Hrvatske povijesti na IUC-u u Dubrovniku. Iste se godine oženio Majom s kojim je podigao troje djece. Poduzima vađenje potopljenoga grčkoga broda Agi Nicolaus. Kupuje leut kojim turiste prevozi do obližnjih otoka. Dolazi na zamisao iskorištavanja izgorene šume te na Bosanki otvara pilanu. Zatvara pilanu kako bi na istom mjestu otvorio ugostiteljski objekt Willage House u kojemu se poslužuje domaća hrana. Iako je od osnivanja član HDZ-a, HSS ga predlaže za svoga predsjednika. Nakon Domovinskog rata okreće se umjetnosti. Bavi se izradom lijerica, kleše kamene kamenice, kipove. Postao je član Udruženja likovnih i primjenjenih umjetnika Dubrovnik. U svom rodnom selu organizira Likovnu koloniju Trnovica.[3][1]

Radovi[uredi | uredi kôd]

Spomenik lijeričaru u Stonu

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e Bazdan, Zdravko, Zbornik Dubrovačkog primorja i otoka, Kulturno - prosvjetno društvo Primorac, Dubrovnik, 2006, ISSN 0353-5428, str. 423. - 424.
  2. Slobodna Dalmacija, Zaboravljena, a nadasve zanimljiva priča o žutoj podmornici Pera Limunade, objavljeno 7. travnja 2018., pristupljeno 9. siječnja 2019.
  3. Dubrovački vjesnik, Petnaest godina likovne kolonije u Primorju: Čudo u TrnoviciInačica izvorne stranice arhivirana 2. veljače 2016., objavljeno 31. svibnja 2014., pristupljeno 7. siječnja 2016.
  4. dubrovniknet, Lady Pi – Pi, objavljeno 17. rujna 2010., pristupljeno 7. siječnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]