Politički spektar

Izvor: Wikipedija

Politički spektar ili Politički kompas je sustav koji karakterizira i klasificira različite političke pozicije u odnosu jedna prema drugoj. Ovi položaji sjede na jednoj ili više geometrijskih osovina koje predstavljaju neovisne političke dimenzije.[1] Izrazi politički kompas i politička karta koriste se i za pozivanje na politički spektar, posebno na njegove popularne dvodimenzionalne modele.[2] Većina dugogodišnjih spektra uključuje lijevo-desnu dimenziju koja se izvorno odnosila na raspored sjedenja u francuskom parlamentu nakon revolucije (1789–1799), s radikalima na lijevoj strani i aristokratima na desnoj strani.[3] Dok se komunizam i socijalizam u međunarodnom svijetu obično smatraju lijevom, konzervativizam i fašizam u međunarodnom se pogledu smatraju desnicom.[1] Liberalizam može značiti različite stvari u različitim kontekstima, biti ponekad s lijeve strane (socijalni liberalizam), a drugi puta s desne strane (konzervativni liberalizam). Oni sa srednjim izgledima ponekad se klasificiraju kao centristi. Politika koja odbacuje konvencionalni lijevo-desni spektar često je poznata i kao sinkretička politika,[3][3]iako oznaka ima tendenciju da pogrešno označi položaje koji imaju logično mjesto na dvosmjernom spektru, jer se čine nasumično okupljeni na jednostrukom os lijevo-desno spektar.

Najpoznatija i najdugovječnija spektralna podjela je jednodimenzionalna lijevo-desna geometrijska linija koja izvorno potječe od rasporeda sjedala u francuskom parlamentu poslije revolucije (1789-99).[4] U kasnijoj praksi ova jednodimenzionalna podjela smatrala se prejednostavnom, i tokom 20-tog stoljeća razvojem političkih znanosti i korištenjem znastvene metode, politički pogledi se počinu razmatrati u dvije, tri i više dimenzija.[5][6]

Model političkog kompasa
Model političkog kompasa


Povijest[uredi | uredi kôd]

Politički pojmovi desno i lijevo pojavili su se za vrijeme Francuske revolucije u vremenu 1789-1799 u i odnosilo se na mjesto na kojima su predstavnici sjedili u raznim državnim strukturama osobito u državotvornim tijelima u Francuskoj. Ovaj položaj se odnosio na mjesto gdje je sjedio predsjedavajući u nekom saboru, u kojem je aristokracija sjedila na desnoj strani od presjedavajućeg, dok su obični građani sjedili s lijeve strane. I od ovoga dolaze pojmovi politika desnog krila i politika lijevog krila.

Teorija[uredi | uredi kôd]

Klasifikacije[uredi | uredi kôd]

Jednodimenzionalna[uredi | uredi kôd]

Dvodimenzionalna[uredi | uredi kôd]

Višedimenzionalna[uredi | uredi kôd]

Vrela[uredi | uredi kôd]

  1. a b Left Wing vs Right Wing - Difference and Comparison | Diffen (engleski). Pristupljeno 27. lipnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. View of Core Concept "Political Compass". How Kitschelt's Model of Liberal, Socialist, Libertarian and Conservative Orientations Can Fill the Ideology Gap in Civic Education. 22. lipnja 2019. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. lipnja 2019. Pristupljeno 27. lipnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  3. a b c Political spectrum. Wikipedia (engleski). 27. lipnja 2020. Pristupljeno 27. lipnja 2020.
  4. What Is Left Or Right?. Pristupljeno 16. prosinca 2013.
  5. http://www.theatlantic.com/politics/archive/2014/06/the-left-right-political-spectrum-is-bogus/373139/
  6. http://www.theobjectivestandard.com/2012/06/political-left-and-right-properly-defined

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]