Pomorsko inženjerstvo

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Paluba tankera.

Pomorsko inženjerstvo je inženjerska disciplina koja obuhvaća: elemente mehaničkog, električnog, elektroničkog, softverskog i sigurnosnog inženjerstva primijenjene na proces inženjerskog projektiranja, gradnje brodova, održavanja i rada pomorskih plovila i struktura.[1] Brodogradnja uključuje: temeljna i primijenjena istraživanja, projektiranje, razvoj, vrednovanje (klasificiranje) dizajna i proračune tijekom svih faza životnog vijeka brodskog vozila. Glavne aktivnosti su: idejni projekt broda, njegov izvedbeni projekt, konstrukcija, ispitivanje, rukovanje i održavanje, porinuće i suho pristajanje. Proračuni dizajna broda također su potrebni za brodove koji se modificiraju (kroz pretvorbu, obnovu, modernizaciju ili popravak). Pomorsko inženjerstvo također uključuje formuliranje sigurnosnih propisa i pravila kontrole štete, kao i odobravanje i certificiranje dizajna brodova u skladu sa zakonskim i drugim zahtjevima.

Riječ "plovilo" uključuje svaki opis plovila, uključujući: fiksna plovila, ekranoplane i hidroavione, koji se koriste ili se mogu koristiti kao prijevozno sredstvo na vodi.

Glavni elementi pomorskoga inženjerstva su: hidrostatika i hidrodinamika.[2] Hidrostatika se odnosi na uvjete kojima je brod izložen dok miruje u vodi i njegovu sposobnost da ostane na površini. To uključuje: izračun uzgona, pomaka i drugih hidrostatskih svojstava kao što su obloga (mjera uzdužnog nagiba plovila) i stabilnost (sposobnost plovila da se vrati u uspravan položaj nakon naginjanja vjetrom, morem ili teretom). Hidrodinamika se odnosi na strujanje vode oko trupa broda, pramca i krme, te preko tijela kao što su lopatice propelera ili kormila ili kroz potisne tunele.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Biran, Adrian; (2003). Ship hydrostatics and stability (1st Ed.) – Butterworth-Heinemann. ISBN 0-7506-4988-7
  2. Lewis V, Edward (Ed.); (June 1989). Principles of Naval Architecture (2nd Rev.) Vol. 1 – Society of Naval Architects and Marine Engineers. ISBN 0-939773-00-7