Prehrambeno inženjerstvo

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Automatizirana proizvodnja kruha

Prehrambeno inženjerstvo multidisciplinarno je područje koje povezuje mikrobiologiju, primijenjene fizičke znanosti, kemiju i inženjerstvo za prehrambenu i srodne industrije.

Prehrambeno inženjerstvo uključuje, ali nije ograničeno na primjenu načela poljoprivrednog inženjerstva, strojarstva i kemijskog inženjerstva na prehrambene materijale. Prehrambeni inženjeri osiguravaju tehnološki prijenos znanja potrebnih za ekonomičnu proizvodnju i komercijalizaciju prehrambenih proizvoda i usluga. Fizika, kemija i matematika temeljne su za razumijevanje i inženjerstvo proizvoda i operacija u prehrambenoj industriji.[1]

Proizvodnja, obrada i skladištenje hrane za potporu svjetskog stanovništva zahtijeva opsežno interdisciplinarno znanje. Postoje mnogi bioinženjerski procesi prehrambenog inženjerstva za manipuliranje mnoštvom organizama uključenih u ljudski prehrambeni lanac. Sigurnost hrane zahtijeva posebne biološke studije. Međutim, drugi aspekti prehrambenog inženjerstva, poput skladištenja i obrade hrane, također zahtijevaju opsežno biološko znanje o hrani i mikroorganizmima koji je nastanjuju. Ova prehrambena mikrobiologija i biološko znanje postaju biološkim inžerenjstvom kada nastaju sustavi i procesi za održavanje željenih svojstava hrane i probira mikroorganizama, dok osiguravaju mehanizme za uklanjanje nepovoljnih ili opasnih.[2]

U razvoju prehrambenog inženjerstva, jedan od mnogih izazova je korištenje suvremenih alata, tehnologije i znanja, kao što su računalna znanost o materijalima i nanotehnologija, za razvoj novih proizvoda i procesa. U isto vrijeme, poboljšanje kvalitete, sigurnosti i zaštite ostaju ključna pitanja. Razvijaju se novi materijali i tehnike pakiranja kako bi se osigurala bolja zaštita hrane, a pojavljuju se i nove tehnologije konzerviranja. Osim toga, kontrola procesa i automatizacija procesa redovito se pojavljuju kao prioriteti u prehrambenom inženjerstvu. Napredni sustavi nadzora i upravljanja razvijeni su kako bi se olakšala automatizacija i prilagodljiva proizvodnja hrane. Dapače, očuvanje energije i minimiziranje ekoloških problema još uvijek su važna pitanja u prehrambenom inženjerstvu, kao i gospodarenje otpadom, učinkovito korištenje energije i smanjenje otpadnih voda i emisija u proizvodnji hrane.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Singh , R Paul; Heldman, Dennis R. (2013.): Introduction to Food Engineering, Academic Press, 5. izdanje, str. 1. ISBN 978-0123985309.
  2. Meghwal, Murlidhar (2016.): Meghwal, Murlidhar; Goyal, Megh R (ur.). Food Engineering. doi:10.1201/9781315366258. ISBN 9781771883696.