Difference between revisions of "Anoreksija"

Jump to navigation Jump to search
1,390 bytes added ,  10 years ago
dopuna
m (robot Mijenja: ar:قهم عصابي)
(dopuna)
'''Anoreksija''' je težak gubitak [[apetit]]a čiji su razlozi [[emocije|emocionalne]] prirode. Anorexia nervosa je poremećaj jedenja u središtu kojeg se nalazi preplavljujući strah od debljanja. Anoreksija ne nastaje zbog gubitka apetita već je riječ o borbi protiv gladi zbog stalno prisutnog i potpuno nerazumnog straha od debljanja koji ne popušta ni onda kad je mršavost dostigla takve razmjere da je ugrožen život bolesnika/ce. Iako je u središtu bolesti hrana, anoreksija je bolest uma. Često započinje relativno prirodnom željom za gubitkom nekoliko kilograma. No budući da [[dijeta|dijete]] samo privremeno ublažavaju psihološke probleme koji se nalaze u pozadini, bez njih uskoro nemogući unos hrane se postupno svodi na najmanju moguću mjeru čime gube od 15 do 60% normalne tjelesne težine sve dok se jelo posve ne ukine. Oboljela osoba postaje opsjednuta slikom svog tijela i često doživljava sebe debelom iako je istina suprotna. [[Paradoks]] je da ona od priprave i konzumiranja hrane pravi obred.
Oko polovice svih anoreksičara u nekom trenutku počne patiti od [[bulimija|bulimije]].
Anoreksičari obično dolaze iz [[obitelj]]i koje imaju visoke zahtjeve glede njihovih dostignuća i često traže savršenstvo , služeći se prisilom u mnogim vidovima života, osobito školi. Poricanje često prati njihovu izrazitu usredotočenost na to da ostanu mršavi; anoreksičari u pravilu naćeneće htjeti priznati da nešto nije u redu, pa na izraze zabrinutosti drugih reagiraju ljutito ili obrambeno.
 
== Uzroci ==
[[Datoteka:Michelle Alves.jpg|mini|Anoreksija se češće javlja u svijetu [[Moda|mode]] i [[balet]]a.]]
Dok neka istraživanja ukazuju na to da geni[[gen]]i mogu donekle predodrediti anoreksiju, većina istraživača vjeruje da su ključni psihološki čimbenici. Anoreksičari imaju nisku razinu samopoštovanja i osjećaju se nedostojnima ljubavi. U [[adolescencija|adolestenciji]] takve osjećaje mogu pogoršati [[hormoni|hormonalne]] promjene, kulturološke poruke koje veličaju mršavost te pritisci ili napetost unutar obitelji. Krajnost gladovanja može biti način na koji anoreksičar pokušava upravljati svojim životom - ne samo oblikujući svoj izgled nego i osporavajući sazrijevanje i svoj spolni razvoj.
 
* Javlja se između 12. i 25. godine
* 0,3 - 0,5% mladih žena, oko 1% adolescenata
* 90-95% žene - socijalizacija
* češće se javlja u zapadnoj [[Kultura|kulturi]]
* češće u svijetu mode i baleta
* često ih se opisuje kao dobre djevojke, koje se pristojno vladaju, savjesne su, tihe, perfekcionistice. <ref>[http://209.85.135.132/search?q=cache:5iRW-6y9TK8J:psihologija.knjiznice.ffzg.hr/uploads/3u/t8/3ut8SEpsZVeiRtyNo5yD9Q/POREMEcAJI_HRANJENJA.ppt+%22anoreksija%22%22svijetu+mode%22&cd=9&hl=de&ct=clnk psihologija.knjiznice.ffzg.hr, Poremećaji hranjenja] (Preuzeto 26. srpnja 2009.)</ref>
 
Dok neka istraživanja ukazuju na to da geni mogu donekle predodrediti anoreksiju, većina istraživača vjeruje da su ključni psihološki čimbenici. Anoreksičari imaju nisku razinu samopoštovanja i osjećaju se nedostojnima ljubavi. U [[adolescencija|adolestenciji]] takve osjećaje mogu pogoršati hormoni|hormonalne promjene, kulturološke poruke koje veličaju mršavost te pritisci ili napetost unutar obitelji. Krajnost gladovanja može biti način na koji anoreksičar pokušava upravljati svojim životom - ne samo oblikujući svoj izgled nego i osporavajući sazrijevanje i svoj spolni razvoj.
 
== Liječenje ==
U središtu liječenja se nalazi prvenstveno individualna psihoterapija kako bi se otkrili emocionalni problemi i teškoće međuljudskih odnosa koji se možda nalaze u pozadini bolesti. Obiteljska terapija je također vrlo važna , ako pacijent živi sa obitelji, a [[biheviorizam|bihevioristička]] terapija može pomoći da promijeni štetne navike.
Osim toga trebalo bi postaviti cilj u obliku točno određenog raspona težine, a važni su i prehrambena edukacija i medicinsko praćenje. Osim cinkovog sulfata često se propisuju i dodatne količine ostalih hranjivih tvari, sredstva za pojačavanje apetita, [[antidepresivi]], kao i sredstva protiv [[tjeskoba|tjeskobe]].
 
* Bez tretmana – smrtnost 20%
* S tretmanom – smrtnost 2-3%; 60% potpuni oporavak, 20% pokazuju fluktuirajući oblik gubljenja težine praćen relapsom, a čak 20% razviju kroničan oblik s pogoršanjem nakon godina
* [[Smrt]] - rezultat gladovanja, [[Samoubojstvo|samoubojstva]] (čak 50%) ili neravnoteže elektrolita. <ref>[http://209.85.135.132/search?q=cache:5iRW-6y9TK8J:psihologija.knjiznice.ffzg.hr/uploads/3u/t8/3ut8SEpsZVeiRtyNo5yD9Q/POREMEcAJI_HRANJENJA.ppt+%22anoreksija%22%22svijetu+mode%22&cd=9&hl=de&ct=clnk psihologija.knjiznice.ffzg.hr, Poremećaji hranjenja] (Preuzeto 26. srpnja 2009.)</ref>
 
== Simptomi ==
* Pretjerano držanje dijeta i vježbanje
* Iskrivljena slika o tijelu
* Abnormalna zaokupljenost [[Hrana|hranom]], poput zbrajanja kalorija ili opsjednutog proučavanja kuharica
* Zatvor
* Suha, žućkasta [[koža]]
* Rast dlaka na licu i tijelu; gubitak dijela kose
* Prestanak [[Menstruacija|menstruacije]]
* Potiskivanje spolne želje
* Hladne ruke i stopala na uobičajenoj sobnoj temperaturi
* Kronična [[nesanica]]; neobjašnjiv rast ili pad energije
 
== Vidi još:==
* [[Bulimija]]
* [[Pro Mia]]
 
== Izvori ==
{{Izvori}}
 
{{upozorenje-medicina}}

Navigation menu