Razlika između inačica stranice »Kriptozoologija«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 1.252 bajta ,  prije 11 godina
etimologija, sadržaj, literatura
m (robot Dodaje: sh:Kriptozoologija)
(etimologija, sadržaj, literatura)
{{Zoologija}}
'''Kriptozoologiju''' je [[1950]]. osnovao [[Bernard Heuvelmans]], a predstavlja nezvanični dio [[zoologija|zoologije]] koji se bavi traganjemistraživanjem i istraživanjemtraganjem za još nepoznatihnepoznatim životinjaživotinjama. Pri tome se kriptozoologija kreće između ozbiljne [[znanost]]i i [[fantastika|fantastike]].
 
PoredSmatra se da pored oko 1,5 milionamilijuna poznatih vrsta, postoji još neizvjesanneizvjestan broj nepoznatih i neopisanih životinjskih vrsta. Neki [[znanstvenik|znanstvenici]] pretpostavljaju, da se [[tamni broj]] kreće negdje oko 15 milionamilijuna zivotinjskihživotinjskih vrsta. Većinu naslućuju unutar poznatih životinjskih grupa, recimo, među [[člankonošci]]ma ([[insekti]]ma i [[pauci]]ma), i nemaju ništa s kriptozoologijom.
 
== Etimologija ==
Kriptozoologiju zanima prije svega dokazivanje postojanja velikih životinja koje se svrstavaju izvan postojećih kvalifikacijskih šema ili se smatraju odavno izumrlim. Jedan takav primjer je rod Coelacanthimorpha, koji pripada u razred [[ribe|riba]] [[koštunjače|koštunjača]]. Pored toga, postoje izviješća o velikim životinjama koje se lokalno smatraju poznatim ili ih se spominje u narodnoj predaji, ali se njihovo postojanje ignorira od strane tradicionalne zoologije jer za njihovo postojanje nema pouzdanih dokaza. Kriptozoolozi rado ukazuju na [[komodo varan]]e koji bi mogli biti pozadina za [[Azija|azijske]] legende o zmajevima. Uz to, relativno novi opisi [[javanski nosorog|javanskog nosoroga]] iz [[Vijetnam]]a kao i [[vijetnamsko šumsko govedo|vijetnamskog šumskog goveda]] (nazvanog i Vu Quang govedo) pokazuju, da na svijetu postoje još neotkrivene vrste velikih životinja. Naročito udaljena i još neistražena područja kao na primjer velike oceanske dubine mogu skrivati još nepoznate vrste velikih životinja.
 
Riječ kriptozoologija je složenica koja se sastoji od grčkih riječi ''kryptos'' (κρυπτός), što znaći "skriven" i zoologija (''zoon'' + ''logia''; znanonost o životinjama). Izvedenicu je prvi put uporabio Lucien Blancou [[1959]]. godine.<ref>McEwan, Karl S., str. 13.</ref>
Međutim, treba povući jasnu crtu razgraničenja. Kad se negdje neočekivano otkrije nova vrsta koju do tada još niti jedan čovjek nije vidio, riječ je jednostavno o novootkrivenom biću a ne o kriptidu. Takav je slučaj i Coelacanthimorpha koja također nije bila kriptid kad je slučajno otkrivena kao nova vrsta. Domoroci su ju odavno poznavali i povremeno izlovljavali nazivajući ju jednostavno velikom [[ribe|ribom]]. Mnoge danas vrlo dobro poznate vrste još su početkom [[20. stoljeće|20. stoljeća]] bile poznate samo preko fantastičnih priča mjesnog stanovništva. Takav je slučaj bio i s [[brdski gorila|brdskim gorilama]] u čije se postojanje dugo sumnjalo sve dok istraživači i lovci nisu uspjeli dokazati njihovo postojanje. Tako se mnoge životinje dugo nisu vidjele žive, nego samo pojedina krzna, lubanje ili pojedini dijelovi tijela, kao [[okapi]] (vrsta [[antilope]]) ili [[afrički paun]].
 
Nepoznate životinje za kojima se traga nazivaju se - [[kriptidi]].
Kriptozoologija se smatra [[paraznanost|paraznanošću]]. Godine [[2004]]. raspušteno je ''International Society of Cryptozoology'' (ISC), koje se zauzimalo za priznavanje kriptozoologije kao ozbiljne [[znanost]]i, a danas u raznim zemljama također postoje društva s istim namjerama.
 
== O kriptozoologiji ==
 
Kriptozoologiju zanima prije svega dokazivanje postojanja velikih životinja koje se svrstavaju izvan postojećih kvalifikacijskih šemashema ili se smatraju odavno izumrlim. Jedan takav primjer je rod ''Coelacanthimorpha'', koji pripada u razred [[ribe|riba]] [[koštunjače|koštunjača]]. Pored toga, postoje izviješća o velikim životinjama koje se lokalno smatraju poznatim ili ih se spominje u narodnoj predaji, ali se njihovo postojanje ignorira od strane tradicionalne zoologije, jer za njihovo postojanje nema pouzdanih dokaza. Kriptozoolozi rado ukazuju na [[komodo varan]]e koji bi mogli biti pozadina za [[Azija|azijske]] legende o zmajevima. Uz to, relativno novi opisi [[javanski nosorog|javanskog nosoroga]] iz [[Vijetnam]]a, kao i [[vijetnamsko šumsko govedo|vijetnamskog šumskog goveda]] (nazvanog i Vu Quang govedo) pokazuju, da na svijetu postoje još neotkrivene vrste velikih životinja. Naročito udaljena i još neistražena područja kao na primjer velike oceanske dubine mogu skrivati još nepoznate vrste velikih životinja.
 
Međutim, treba povući jasnu crtu razgraničenja. Kad se negdje neočekivano otkrije nova vrsta koju do tada još niti jedan čovjek nije vidio, riječ je jednostavno o novootkrivenom biću, a ne o kriptidu. Takav je slučaj i Coelacanthimorpha koja također nije bila kriptid kad je slučajno otkrivena kao nova vrsta. Domoroci su ju odavno poznavali i povremeno izlovljavali nazivajući ju jednostavno velikom [[ribe|ribom]]. Mnoge danas vrlo dobro poznate vrste još su početkom [[20. stoljeće|20. stoljeća]] bile poznate samo preko fantastičnih priča mjesnog stanovništva. Takav je slučaj bio i s [[brdski gorila|brdskim gorilama]] u čije se postojanje dugo sumnjalo sve dok istraživači i lovci nisu uspjeli dokazati njihovo postojanje. Tako se mnoge životinje dugo nisu vidjele žive, nego samo pojedina krzna, lubanje ili pojedini dijelovi tijela, kao [[okapi]] (vrsta [[antilope]]) ili [[afrički paun]]. Istovjetna situacija bila je i s [[divovska lignja|divovskom lignjom]] u čije se postojanje dugo sumnjalo, vjerujući da se radi tek o [[mitologija|mitološkom]] biću iz mornarskih priča.
 
Među fascinantnije kriptide za kojima kriptozoolozi tragaju dugi niz godina spadaju brojni legendarnii humanoidi o kojima postoji niz lokalnih predaja u [[Azija|Aziji]], [[Sjeverna Amerika|Sjevernoj Americi]] i drugdje ([[Jeti]], [[Bigfoot]], [[Alma]]...), sauropodi ([[Nessie]], [[Ogopogo]], [[Mokele-mbembe]]...) i slična legendarna bića i životinje čije postojanje nije dokazano.
 
Kriptozoologija se smatra [[paraznanostpseudoznanost|paraznanošću]]. Godine [[2004]]. raspušteno je ''International Society of Cryptozoology'' (ISC), koje se zauzimalo za priznavanje kriptozoologije kao ozbiljne [[znanost]]i, a danas u raznim zemljama također postoje društva s istim namjerama.
 
== Bilješke ==
<references/>
 
== Literatura ==
 
* ''McEwan, Karl S., Kriptozoologija, Zagreb, 2004.'' ISBN 953-6996-36-7
 
== Vanjske poveznice ==
*[http://www.keganpaul.com/product_info.php?cPath=42&products_id=269 On the Track of Unknown Animals]
*[http://www.burningbird.net/articles/monsters2.htm A Tale of Two Monsters]
*[http://www.cryptozoology.com/ {{eng icon}} Kriptozooloogija]
 
[[Kategorija:Zoologija]]
[[Kategorija:Kriptozoologija]]
[[Kategorija:Pseudoznanost]]
 
[[ar:علم دراسة الحيوانات الخفية]]

Navigacijski izbornik